30/05/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Hvad tjener en skraldemand i 2024

5 min read
hvad tjener en skraldemand

Så hvad tjener en skraldemand egentlig? De sidste par år har vi snakket meget om hvad sygeplejersker, pædagoger, SOSU-assistenter mm. tjener. Men hvad med et godt og almindeligt arbejde som en skraldemand?

Lad os se nærmere på hvad en skraldemand tjener. Hvad en skraldemand laver og hvad der skal til for at blive skraldemand.

Uddannelse til skraldemand

Oprigtigt hedder det faktisk slet ikke en “skraldemand”. I virkeligheden hedder det en renovationschauffør. Og selve uddannelsen til renovationschauffør tager godt 3 år og 6 måneder.

Uddannelsen som skraldemand (vi beholder den daglige tale) er en kombination af både skole og læreplads. Lidt som du kender det fra mange andre håndværkeruddannelser. Derfor skal du have en læreplads, hvis du skal uddanne dig til at være skraldemand.

I skoleopholdet vil du blive undervist i noget som erhvervsaffald, klinisk risikoaffald, dagrenovation, førstehjælp, introduktion til branchen, international transport, sikkerhed og en såkaldt “rationel kørsel”.

Af de 3 år og 6 måneder som det tager at uddanne sig til skraldemand, så er 1 år i perioden grundforløb.

Du kan finde meget meget mere hvis du fx søger efter “skraldemand ug”. Så vil du se denne hjemmeside: https://www.ug.dk/job/.

Arbejdet som skraldemand

Som skraldemand går dit daglige virke til at gå ud på at hente affald. Det gør du fra enkelte boliger som er det der er kaldet dagrenovation. Altså, hvor du tager ud til parcelhuse og tømmer deres skraldespande.

Affaldet du skal hente som skraldemand (renovationschauffør) er i plastsække, containere på hjul, eller papirsække. Her skal du hente det fra boligerne og transportere affaldet hen til lastbilen hvor det bliver tømt.

Steder hvor affaldet er i affaldssække, så vil du også skulle sætte en ny skraldepose i.

Skraldebilen er i øvrigt kaldet en komprimatorbil. Men vi fortsætter det daglige tale og kalder det en skraldebil.

En skraldemands job går derfor ud på at få affaldet hen til skraldebilen. På sådan en skraldebil er der i bagenden monteret en avanceret lift der kan håndtere forskellige typer af containere mm.

Liften kan tømme indholdet direkte til bilen og endda også sørge for korrekt sortering, når det er containere der indeholder noget forskelligt.

Skraldemand arbejdstider er typisk kl. 6 om morgenen. Og nogle gange endda tidligere. Her er dit ofte på akkord. Med andre ord, så betyder det at du lønnes efter dine resultater i stedet for arbejdstid. Hvor sidstnævnte er mest udbredt.

Skraldemand arbejdstider kan derfor variere. Du har fri når du har klaret det du skal have klaret.

Af øvrige arbejdsopgaver foruden at hente og tømme affald. Så vil du også skulle gøre skraldebilen ren. Både indvendigt og udvendigt. Det er slet ikke så slemt som du måske tænker, da der er rigtig mange gode værktøjer til at gøre det.

Skraldemand arbejde er også interessant når det kommer til behandling af affaldet. her skal du nemlig sørge for at fx papiraffald bliver indsamlet korrekt i skraldebilen og så skal det gøres til et papiranlæg. Papiranlægget vil efterfølgende sørge for at det bliver genbrugt.

I Danmark er der gode muligheder for at få job som skraldemand. Der er både skraldemand job på sjælland, jylland, fyn og øvrige. Dog er der ikke det store kendskab til Bornholm, men så kan du gå op i affaldssortering når du er på ferie 😉

Men vi kan vidst hurtigt blive enige om at det er hårdt arbejde at være skraldemand. Så hvad tjener en skraldemand – og om lønnen er høj eller lav, så bør den være berettiget.

Hvor meget tjener en skraldemand om måneden?

“Det er jo derfor vi er kommet til artiklen” – hvad tjener en skraldemand?

Ifølge ug så tjener en skraldebilschauffør godt 30.151 kr. om måneden som nyudlært. Men til gengæld er det i 2019.

Kigger vi på 3f overenskomst skraldemand, så er der ca. 3.280 kr. mere til en skraldemand om måneden i 2023. Det kommer fra 3fs egen artikel her: Overenskomst til 30000 eksportchauffører og skraldemænd.

Hvis vi antager at startlønnen for en skraldemand angiveligt ikke er steget siden 2019, så er lønnen fremadrettet altså på godt 34.000 kr. for en nyudlært skraldemand.

Som tidligere nævnt så er en skraldemand honoreret på akkord. Det betyder derfor også at der ikke er en timeløn at gå ud fra.

Så nu har du et ganske godt billede af hvad en nyudlært skraldeand ca. tjener om måneden. Det samme gælder af den årsag også renovationschauffør løn, da titlerne har de samme jobfunktioner.

Noget der også kan påvirke svaret på “hvad tjener en skraldemand” er erfaring. Erfaringen er vi nemlig ikke kommet ind på i artiklen indtil videre. Hvis en skraldemand har nogle års erfaring og måske endda gennemgået nogle løbende ændringer i branchen som affaldssortering mm. Så har de helt sikkert også en lidt højere løn end andre.

Ufaglært skraldemand job

Det er stadig muligt at blive skraldemand uden uddannelsen. Du skal dog ikke regne med at du har let ved at få job som ufaglært skraldemand. Årsagen til at det kan være svært som ufaglært at få job som skraldemand er, at det faktisk kræver en del viden og ansvar at håndtere affald. Hvis du ikke har den viden fra uddannelsen, så vil du skulle være afhængig af en der er uddannet skraldemand.

En ufaglært skraldemand løn vil derfor formentlig også være væsentlig lavere end en uddannet skraldemand. For hvis der er to uddannede skraldemænd, så kan de nemt afløse hinanden eller bruge en ufaglært i tilfælde af sygdom mm. Men hvis det allerede er en ufaglært skraldemand, så kan det hurtigt bliver et problem.

Hvad tjener en skraldemand afhænger altså af om du er faglært. Det samme med jobmulighederne vi kom ind på tidligere. For hvis du er ufaglært skal du forvente at du tjener mindre end en faglært. OG har sværere ved at få jobs. I Danmark er mulighederne som nævnt “gode”. Men det er altså ikke “rigtig gode” hvor det kan indikere en mangel på skraldemænd. Men i stedet med “gode” muligheder, så er der muligvis en lille mangel på skraldemænd.

Hvad tjener andre jobs?

Vi har tidligere skrevet artikler om Hvad tjener en SOSU hjælper og  Hvad tjener en influencer, med ret stor succes. Det er helt grundlæggende spændende at finde ud af hvad man tjener i forskellige jobs. Og selve vurderingen af om en løn er fair er jo subjektiv og forskellig fra person til person.

De næste artikler vi vil lave omkring jobfunktioner og løn vil være sygeplejersker og pædagoger. Men hvis du har nogle andre forslag, så skriv til os eller kommenter på artiklen nedenfor 🙂 !

Har du fået svaret på hvad tjener en skraldemand?

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.