24/04/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

For meget indbetalt pension?

3 min read
For meget indbetalt pension

Hvem indbetaler til hvad?

Det er ikke så nemt at gennemskue hvem der indbetaler til hvilken pension. I denne artikel vil vi som udgangspunkt se på dig som har en arbejdsgiverindbetalt pensionsordning. Her vil din arbejdsgiver automatisk indbetale til din pension. Indbetalingen til pension er fordelt mellem en aldersopsparing, ratepension og en livrente.

Majoriteten har også en privatoprettet pension.

Men uanset hvor mange pensionsordninger du har, så er grænsen for indbetaling til aldersopsparing og ratepension den samme. Så hvem betaler hvor meget ind til hvad? Du ved måske ikke per refleks hvor meget din arbejdsgiver indbetaler på en ratepension. Eller aldersopsparing for den sags skyld.

Hvad kan der ske?

Lad os antage at din arbejdsgiver putter 8.800 kr. ind på en aldersopsparing og samtidig 50.000 kr. ind på en ratepension. Det sker i løbet af et kalenderår.

Samtidig har du en aldersopsparing og en ratepension i din netbank. Oprettet i din bank da du gerne selv vil have noget medbestemmelse over din pensionsopsparing.

Lad os sige at du indbetaler 1.000 kr. på din aldersopsparing. Det gør du fordi du ikke ved at du ikke “må” og at din arbejdsgiver allerede har indbetalt det maksimale beløb på 8.800 kr.

Når du så kommer til din næstkommende årsopgørelse, så vil du se at du har betalt for meget. Der vil også stå at du skal betale en straf på 20% afgift på det de 1.000 kr. (eller det der overstiger sammenlagt 8.800 kr.). Det hele sker fordi der er for meget indbetalt pension.

Det vil du helt sikkert gerne undgå!

Lad os også sige at du så indbetaler 20.000 kr. på din ratepension i løbet af et kalenderår. Din arbejdsgiver har indbetalt 50.000 kr. Og da grænserne for hvor meget du må indbetale på en pension ændre sig hvert år, ved du ikke hvad du må. Men grænsen er 60.900 kr. for en ratepension. I alt.

Det vil altså sige at der er ca. 9.900 kr. for meget indbetalt pension, på din ratepension.

Du skal derfor også betale en straf til skat på denne.

Løsningen

Det er ikke så slemt igen. Men hvis ikke du ved det og undersøger det, så ender du sikkert bare med at betale til fælleskassen.

For meget indbetalt pension på din aldersopsparing er nok nemmest. Her kan du anmode din bank om at få dem ud igen og trække andelen tilbage. Det kan dog godt være at din bank tager et gebyr for det. For i princippet er det dig der har dummet dig og din bank skal rette din fejl.

Så må du finde ud af om det er gebyr eller skat du ønsker at betale og som giver mest mening.

For meget indbetalt pension på din ratepension kan gøres på en anden måde. Typisk har du også en livrente, et eller andet sted. En livrente (også kaldet livsvarig pension) er sjældent noget man opretter privat i banken. Selvom det er en rigtig, rigtig god idé.

Til gengæld er det nærmest en del af en standardpakke hos din arbejdsgiverordning. Så ved en ratepension kan du:

  1. Anmode dit pensionsselskab via din arbejdsgiver om at overføre 10.000 kr. fra din ratepension til din livrente.
  2. Selv oprette en livrente i din bank, og overføre det der er for meget indbetalt pension til denne.

Round-up!

Så det er faktisk slet ikke så slemt, hvis du har for meget indbetalt pension.

Spørg din bank. Find ud af om det giver mere mening bare at betale afgiften. Eller få dit pensionsselskab via din arbejdsgiverordning til at overføre overskuddet videre til en livrente.

Nemt. Simpelt. Og du er ikke den eneste!

Har du fået lidt interesse for pension, så kan du eventuelt læse lidt mere om pension og beskatning lige HER.

Har du fået blod på tanden til selv at sørge for en pensionsopsparing? Så kan du faktisk oprette en privat lige HER. Nemt, hurtigt og via Nordnet der er et af landets billigste platforme at handle værdipapirer på!

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.