22/04/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Lån til elbiler / grønt billån

4 min read
lån til elbil og grønt billån

Lån til elbiler / grønt billån – hvad er det?

Et grønt billån er helt konkret designet til at støtte køb af elbiler. Pakket ind i miljøvenlige biler. Typisk er det biler der køre på ren el, men det kan af og til også være hybridbiler, som kan få et grønt billån.

Formålet er at det skal dække alle elbiler og plug-in hybridbiler ved køb. På den måde opfylder det kravene for at få et klimavenligt lån med bedre betingelser end helt almindelige billån.

Lån til elbiler har en særlig attraktiv rente. Et grønt billån er en variabel rente der er væsentlig lavere end andre billån. Det er forskelligt hvordan renten er skruet sammen fra bank til bank, men det de har tilfælles er at det er en variabel rente. Dog er nogle lån til elbiler mere variable end andre, som bl.a. Nykredit der følger en CIBOR3-rente. Altså en rente der skifter sig uanset hvad hver 3 måned. Den kan både gå op og ned.

Et grønt billån kendetegnes også ved at der typisk ikke er nogen oprettelsesomkostninger. Stiftelesomkostninger. Gebyr for etablering og hvad det nu ellers kan hedde. Det ser man både ved Nykredit og Vestjysk Bank.

Derudover vil der typisk heller ikke være krav om pant. og hvis der er, så er det ikke altid at du skal betale for den omkostning.

Lån til elbiler forudsætter typisk en egen udbetaling på mindst 20% af prisen. Så det kræver altså en god byttebil eller opsparing også for at få del af det meget billige lån.

Hvad er baggrunden for lån til elbiler?

For bankernes perspektiv tilbydes der grønt billån grundet:

  1. Miljømæssig bevidsthed. At bankerne bidrager til at reducere CO2-udledningen og være med til at fremme miljøvenlige transportmidler som elbiler er.
  2. For at vise samfundsansvar, tilbyder bankerne særlige vilkår når det kommer til lån til elbiler. Det gør de for at vise de støtter de grønne initiativer som bl.a. politikkerne pådutter vores samfund med diverse klimamål.
  3. Økonomiske fordele for banken. Selvom banken lige nu vil kunne tjene flere penge på at lade pengene stå på en konto og forrente dem i Nationalbanken, så er der en anden baggrund. For de personer der køber en helt ny elbil og som også har 20% i udbetaling til det, det er typisk kunder der har andre bankforretninger. Det kan både være realkreditlån, banklån, kassekreditter, pensioner mm. Så banken taber måske penge på billånet isoleret set, men forventer at tjene penge i sidste ende.
  4. Konkurrencen påvirker det også. De pengeinstitutter der slet ikke har lån til elbiler som et decideret produkt, skønnes at miste mange gode forretninger. Det sker fordi det forventes at de slet ikke tilbyder noget i nærheden af attraktive lån til elbiler – selvom de måske gør det alligevel. Så for at være med på beatet, så skal bankerne også have sådan et lån.

Hvad koster et grønt billån?

Hvis du fx vil have et grønt billån ud fra følgende forudsætninger:

  • Bilens pris er 500.000 kr.
  • Udbetaling på 20% (=100.000 kr.)
  • Lånebeløbet vil derfor være 500.000 kr. – 100.000 kr. = 400.000 kr.
  • Rente på 3,45%

Med udgangspunkt i en løbetid på 8 år, svarende til 96 måneder. Svarer det til 4.765 kr. pr. måned.

Selvom det måske lyder meget af ydelse. Så skal du huske på at elbiler har en væsentlig lavere vægtafgift end langt de fleste almindelige benzin- og dieselbiler. Derudover er de også ganske økonomiske at køre i.

Selve fidusen ved at køre elbiler er større hvis du fx har solceller og/eller elvarme i din ejendom. For når du får den reducerede elafgift så kan du virkelig spare penge. Men selv hvis du ikke har nogle af delene, så vil en elbil stadig være ca. halvt så dyr som en benzin, eller diesel-bil pr. km. ved bare de første 15.000 km. Som udgangspunkt.

Hvis du er sulten efter mere, eller måske bare gerne vil mere i dybden når det drejer sig om biler, elbiler og grønne billån?

Så kan du med fordel læse vores artikel om Bilbudget lige her 🙂

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.