30/05/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Hvad tjener en kassedame 2024

7 min read
hvad tjener en kassedame

At arbejde som en kassedame er noget man har hørt i lang tid. Selve sætningen “at arbejde som kassedame i Netto” stammer tilbage fra dansk stand-up der kom langsomt frem i slut 90’erne. Her blev det til en reference på folk der ikke havde de store ambitioner i livet – eller måske ikke evnerne til det.

Men sådan SKAL det altså ikke være i 2023 – og det er det heldigvis heller ikke!

Med tiden er arbejdet som kassedame altså blevet særdeles anerkendt. Det er et vigtigt job hvor vi stadig får den her personlige service. Og vi behøver ikke engang at få et ekstra stort smil med på vejen, før det er en service vi rent faktisk har brug for.

Så i denne artikel vil vi komme ind på hvad det er for et job. Hvorfor kassedame (eller salgsassistent) er et godt job og vigtigt. Og ikke mindst også hvad tjener en kassedame i 2023 – ca.

Jobbet som en kassedame

At arbejde som kassedame er mere end blot bare at sidde ved kassen i netto. Mere normalt betegnet så hedder det Salgsassistent. Det er altså et job hvor du ikke bare bipper vare ind ved kassen. Men også hvor du i større eller mindre omfang faktisk specialisere dig inden for varer.

Kassedame-jobbet er noget du både kan have i dagligvarebutikker og supermarkeder. Men går vi over i andre butikker og specialbutikker, så bruger vi oftere salgsassistent. Nok også fordi der ikke rigtig er den her “kasse” vi karakterisere ved at der er en kø af folk der skal handle ugens frugt og økologisk letmælk.

Som salgsassistent skal du altså også kunne vejlede kunder. Og for at det ikke skal være løgn, så findes der i øjeblikket også salgsassistenter online på butikkers hjemmesider hvor de står klar som en form for support.

Men tager vi mere udgangspunkt i jobbet som kassedame, så handler det om detailhandlen hvor du typisk sælger almindelige varer til folk. Her er du i kontakt med rigtig mange mennesker af forskellige typer. Her skal du også kunne have overblik og orden således du kan være med til at dirigere et godt kundeflow i butikken. Så der hverken er for lang kø, at der ikke er vare der er faldet på gulvet som andre kan falde over. At brød og varerne står pænt og præsentabelt på hylderne mm.

De helt overordnede arbejdsopgaver som kassedame:

  • At vejlede kunder angående de produkter butikken har
  • Være behjælpelig med betaling ved bl.a. kassen og ellers stå til rådighed ved selvbetjeningsløsninger
  • Udregne priser og rabatter, hvor der også sker kontrol heraf
  • Pakke varer ud, skilte dem, gøre dem præsentable i butikken
  • Bidrage til at markedsføre produkterne butikken har
  • Sørge for et godt klima, miljø og atmosfære ved at dekorere butikken og udstille nye varer bedst muligt
  • Eventuelt vedligeholde hjemmeside (ikke en gængs opgave)
  • Ekspedere varer til kunder ved onlinehandel

Det er godt at huske at en kassedame også laver andet end at scanne varer når du tænker på hvad tjener en kassedame.

Hvorfor er en kassedame vigtig for os?

Når vi skal finde ud af hvad en kassedame tjener, så kommer vi også til at have en holdning til det. Derfor er det også vigtigt at skabe et ganske nuancereret billede af jobbet som kassedame. Idet jobbet som kassedame tidligere har været en anelse nedladende, så vil vi også pointere vigtigheden for det i dagens Danmark.

I en verden hvor alting bliver mere digitalt og der findes flere selvbetjeningsløsninger, så mister vi rigtig meget almindelig kontakt til andre mennesker. Vi mennesker har et natuligt behov, nogle flere end andre, til at interagere med andre.

En kassedame i Netto (bare for at tage den vending) er altså et sted hvor vi stadig har en form for social kontakt. Også selvom “bare på beløbet” og “ja tak” er det eneste der udveksles. Så er der stadig masser af kropssprog som er godt for vores hjerne at fortolke.

Kassedamens tilstedeværelse er alene vigtig. Får vi et lille smil med er det meget vigtigt og værdifuldt. Får vi tilmed en “ha’ en god dag” så er det noget vi faktisk kan leve på i ret lang tid i vores sociale behov.

Så HUSK nu lige at smil igen og ønsk kassedamer og salgsassistenter en god dag også! 😉

Hvordan bliver man kassedame?

Indtil videre har vi været meget inde over at en kassedame og salgsassistent er under det samme. Det skal selvfølgelig også nævnes at du kan være salgsassistent i fx en smykkebutik hvor det altså er en 3-årig elevuddannelse der tages. Hvorimod det kassedame-job du tænker på, og som vi primært vil komme ind på i artiklen, er altså ufaglært. Hvis du bare kan se fornuftig ud, være høflig og hjælpsom (og ikke mindst udstråle det), så kræver det ikke mere end gennemførelse af folkeskolen. Der findes også ungarbejdere der betjener ‘kassen’ som ikke har gennemført folkeskolen, så det betyder ikke at hvis ikke du har gennemført folkeskolen, at du ikke kan få jobbet som kassedame.

Helt grundlæggende. Hvis du kan sælge dig selv som en der er pligtopfyldende og udstråler hjælpsomhed, så kan du nå rigtig langt.

De salgsassistenter og kassedamer der kan dét, de når også langt og har også mulighed for at få en god og tjene mere end gennemsnittet. For de er med til at få folk til at handle hos dem.

Læs bare denne artikel Danmarks Sødeste Kassedame 2023

Der er masser af historier om kassedamer der bare gør en forskel (og det er altså også mænd). Og det giver lyst til at man handler i deres butik fordi de skaber glæde. Ikke mindst fordi de kan finde ud af at afdække vores sociale behov som vi kom ind på tidligere.

Så hvad tjener en kassedame i 2023?

Ja, nu kommer vi til det. Hvad tjener en kassedame?

Du kan forvente en timeløn på ca. 130,28 kr. hvis du arbejder fuldtid (ca. 160 timer pr. måned) så er det ca. 130,28*160=20.844,80 kr. Altså svarende til 250.137 kr. om året.

Der er forskel på om du er faglært eller ufaglært. Forskellen er typisk på 2.000 kr. Men som kassedame i Netto vil du og din kollega typisk have samme udgangspunkt.

Foruden førnævnte løn, så er der også diverse tillæg som vi skal huske. Det er både anciennitet, overarbejde, forskudstillæg og andre former for personlige tillæg der kan være med til at få lønnen lidt op.

Du skal også huske at ofte vil du kunne få lidt rabat på madvare som almindelige mennesker som jeg selv ikke kan få. Besparelsen i udgiften til mad er en indirekte løn = personalegode.

Her har vi noget der er et udgangspunkt i hvad en kassedame som minimum tjener. Dog skal det også siges at hvis du fx er kassedame på en tankstation så er det ikke unormalt at du kan få godt og vel 25.000 kr. pr. måned. men det betyder så ofte også at du skal tage nogle aftenvagter.

Du kan herfra tage med at en kassedame tjener et sted mellem 21.000 og 23.000 kr. pr. måned. Uden tillæg og anciennitet.

Hvis du kan være den nye “Danmarks Sødeste Kassedame” som tidligere eller Jørgen Sørensen fra Meny i 2021, så kan du nok også få et skub i den rigtige retning og tjene lidt mere.

Hvad tjener en kassedame kontra dagpenge

Det er ingen hemmelighed at der i senere år har været debat om hvorvidt vi har en for høj dagpengesats i Danmark. Særligt fordi de kassedame og den generelle ufaglært salgsassistent tjener mindre. I hvert fald i startløn og egentlig også i landsgennemsnit.

Det skete særligt i 2022 hvor der kom et dagpengetillæg der gjorde at man kunne få 23.000 kr. pr. måned som dagpengemodtager. Det er så vigtigt at pointere, at denne sats op til de 23.000 kr. alene er for 3 måneder. Hvorefter dagpengesatsen falder igen. I dag er dagpengesatsen 19.728 kr. pr. måned. Så det er meget tæt på at være en sammenlignelig løn for noget der måske ligner 10% arbejde.

Hvis du er dagpengemodtager skal du også søge jobs for at kunne blive ved med at modtage dagpenge. Her er der regnet med 4 timer ugentligt arbejde med at søge jobs i kontrast til et fuldtidsjob. 4*4=16 timer månedligt kontra 160 timer fuldtidsarbejde.

I denne artikel vil vi gerne pointere at vi ikke har været inde omkring Pension som også er en vigtig del at have med. Vi har ikke pensionsdelen med for privat- eller arbejdsgiverbetalt da vi ikke har tilstrækkelig med information herom. Det er ofte uden pension eller med en meget lille indbetaling. Det er noget der med fordel kan forhandles i en kontrakt hvis ikke den enkelte butik er under en overenskomst.

Så når du nu har en samtale om hvad tjener en kassedame på et senere tidspunkt. Så har du nu lidt at gå ud fra. Hvad tjener en kassedame afhænger nemlig af flere parametre. Og hvis du rigtig skal kunne snakke om hvad tjener en kassedame, så skal du finde ud af præcist hvilken type salgsassistent det handler om. Eller kassedame.

Sulten efter mere?

Vi oplever stigende interesse i vores “hvad tjener”-artikler. Hvis du har forespørgsel på noget du gerne vil se en artikel om, så skriv dit forslag til kontakt@dinformue.dk.

og ellers kan du med fordel se nogle af vores populære artikler for at stille nysgerrigheden en anelse:

Hvad tjener en pædagog?

Hvad tjener en skraldemand?

Hvad tjener en SOSU hjælper 2023

Vi vil forsøge at bidrage med flere artikler omkring faggrupper og hvad de tjener så godt som vi kan. Det vil ofte være noget vi udarbejder ultimo året, idet der kommer nye fiduser hvert år når der ændres på skat, fradrag mm.

 

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.