25/06/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Aktiesparekonto 2024: Den fulde guide

8 min read
Aktiesparekonto 2023

I 2019 blev aktiesparekontoen introduceret med det formål at øge interessen for investering i aktier og opmuntre flere danskere til at spare op. I 2023 er fordelene ved aktiesparekontoen blevet endnu mere attraktive, hvilket har gjort det mere fordelagtigt at købe aktier.

Fordelene ved en aktiesparekonto i 2024

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at med en aktiesparekonto er det blevet mere attraktivt at købe aktier, da de økonomiske fordele er forbedret.

Fordelene er:

 • En skattesats på kun 17%, hvilket næsten er på niveau med PAL-skatten på 15,3%.
 • Mulighed for at investere i børsnoterede aktier og aktiebaserede investeringsforeninger, som er godkendt af SKAT. Du kan finde en liste over godkendte investeringsforeninger på SKATs hjemmeside.
 • Kontoen beskattes efter lagerprincippet, hvor din gevinst/tab opgøres for hvert kalenderår. Gevinsten betales med det samme, mens tab kan fremføres til senere år. Dette administreres automatisk af din bank eller handelsplatform.
 • Du får både en aktiesparekonto og et aktiesparedepot, hvilket giver dig nem adgang til at indsætte og hæve penge fra din aktiesparekonto.

Aktiesparekontoens ulemper

 • Den største ulempe er det årlige loft for indskud på kontoen, som i 2023 er 103.500 kr. Dette loft justeres normalt hvert år.
 • Du skal betale skat af dine frie midler med det samme og ikke først, når du realiserer en gevinst.
 • Der er begrænsede investeringsmuligheder på kontoen. Du har primært adgang til individuelle aktier og aktiefonde. Hvis du er interesseret i andre typer investeringer som obligationer, alternative investeringer eller udenlandske aktier, kan du være begrænset af aktiesparekontoens investeringsmuligheder.
 • Eventuelle tab på aktiesparekontoen kan kun modregnes i gevinster på samme konto. Du kan ikke bruge tabet til at modregne i andre investeringer eller reducere din almindelige indkomstskat.

Opret en gratis aktiesparekonto ved Nordnet

Hvis du ønsker at oprette en aktiesparekonto, kan du gøre det gratis hos Nordnet. Besøg deres hjemmeside, tryk på “bliv kunde” og udfyld dine oplysninger. Du vil næsten med det samme få oprettet en konto, herunder et almindeligt aktiedepot, hvis det er ønsket.

Det er nemt og gratis at oprette en aktiesparekonto ved Nordnet. Den korte guide til at oprette er:

 1. Gå til Nordnets hjemmeside
 2. Tryk på “bliv kunde”
 3. Udfyld dine oplysninger
 4. Efter noget behandlingstid har du mulighed for at få oprettet kontoen – også hvis du ønsker et almindelig aktiedepot

Udbytteaktier og aktiesparekonto

Udbytteaktier er aktier i virksomheder, der regelmæssigt udbetaler en del af deres overskud til aktionærerne i form af udbytte. Dette udbytte kan være en væsentlig indtægtskilde for investorer og kan bidrage til at øge afkastet på deres investeringer.

En af fordelene ved at investere i udbytteaktier gennem en aktiesparekonto er den gunstige beskatning. Med en aktiesparekonto beskattes udbyttet fra aktier kun med 17%, hvilket er en lavere skattesats end PAL-skatten på 15,3%. Dette gør det mere attraktivt for investorer at investere i udbytteaktier gennem en aktiesparekonto, da de kan beholde en større del af deres udbytte.

En anden fordel ved aktiesparekontoen er, at udbyttet geninvesteres automatisk i kontoen. Dette betyder, at investorer ikke behøver at bekymre sig om at håndtere udbyttet manuelt eller betale skat af det, når det modtages. I stedet kan udbyttet bruges til at købe flere aktier og dermed øge den samlede investering over tid.

Det er vigtigt at bemærke, at selvom udbyttet på aktiesparekontoen beskattes med 17%, vil den samlede gevinst fra salg af aktier stadig blive beskattet efter lagerprincippet med den gældende skattesats. Det betyder, at hvis investoren beslutter at sælge sine udbytteaktier med gevinst, vil denne gevinst blive beskattet med den normale skattesats i det pågældende år.

I betragtning af fordelene ved aktiesparekontoen, herunder den gunstige beskatning af udbytteaktier, kan det være en god strategi at udnytte denne konto til at investere i udbyttebetalende aktier. Det er vigtigt at gøre sin research og vælge udbytteaktier fra virksomheder som du har en tro på vil fortsætte med at vækste.

Ulemperne ved at investere i udbytteaktier er, at du skal betale omkostninger for at investere det udbetalte udbytte. Læs mere om hvornår du skal vælge udbytteaktier her.

Find den bedste aktiesparekonto

Når det kommer til at vælge den bedste aktiesparekonto, er der flere faktorer, man bør overveje. En aktiesparekonto er en gunstig måde at investere i aktier på, da den giver skattemæssige fordele og mulighed for at opbygge en portefølje over tid. Her er nogle vigtige aspekter at tage i betragtning for at finde den optimale aktiesparekonto.

For det første er det vigtigt at se på omkostningerne forbundet med kontoen. Nogle aktiesparekonti har lavere gebyrer og provisioner end andre, hvilket kan have en stor indvirkning på det samlede afkast. Det er værd at undersøge, om der er gebyrer for kontoadministration, handel eller andre tjenester, der kan påvirke din investeringsportefølje.

Derudover bør du vurdere udvalget af investeringsmuligheder, som en aktiesparekonto tilbyder. Nogle konti har et bredt udvalg af aktier og fonde, hvor du kan sprede dine investeringer og reducere risikoen. Andre konti kan have begrænsninger på, hvilke typer aktiver du kan handle med. Det er afgørende at vælge en konto, der passer til dine investeringsmål og risikotolerance.

En vigtig faktor at tage i betragtning er også kundeservice og brugeroplevelse. En god virksomhed der tilbyder denne investeringsløsning bør have en intuitiv platform, der gør det nemt at foretage handler, overvåge porteføljen og få adgang til relevante oplysninger. Derudover kan en pålidelig kundesupport være afgørende, hvis du støder på problemer eller har spørgsmål undervejs.

Endelig bør du overveje sikkerheden og pålideligheden af den udbyder, du overvejer. Tjek om virksomheden er reguleret af en Finanstilsynet og om den bruger de korrekte sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte dine personlige oplysninger og midler.

Alt i alt er den bedste aktiesparekonto den, der passer bedst til dine individuelle behov og mål. Det er vigtigt at gøre en grundig undersøgelse, læse anmeldelser og sammenligne forskellige tilbud, før du træffer en beslutning. Ved at tage ovenstående faktorer i betragtning kan du finde den optimale investeringsmulighed og få mest muligt ud af din aktiesparekonto.

FAQ om aktiesparekontoen

Kan det betale sig at have en aktiesparekonto?

Ja. En aktiesparekonto kan betale sig på grund af dens skattefordele og fleksibilitet. At have en aktiesparekonto betyder at du kan have en aktieopsparing i et lukket skattemiljø. Skatteprocenten er på 17%, hvilket er markant lavere end beskatningen i et almindelig depot. Aktiesparekontoen opfordrer desuden til langsigtet investering, hvilket kan være mere pålideligt og givende. Ved at diversificere dine investeringer inden for kontoen kan du også sprede risikoen og opnå mere stabil vækst.

Hvad er ulempen ved en aktiesparekonto?

Den største – og tæt på at være den eneste – ulempe ved en aktiesparekonto er, at den er lagerbeskattet. Det betyder at du hvert år i januar måned skal betale skat af den gevinst du har haft.

Hvor mange penge må man have på en aktiesparekonto?

Du kan indskyde kr. 106.600 på din aktiesparekonto i 2023. Loftet bliver typisk hævet hvert år. Du kan kontakte din bank for at finde ud af hvor meget mere du må indbetale på din aktiesparekonto.

Hvordan virker en aktiesparekonto?

En aktiesparekonto fungerer ved at du får oprettet en indlånskonto (aktiesparekonto) og et værdipapirdepot (aktiesparedepot). På din aktiesparekonto indsætter du dine penge, hvor du her har mulighed for at handle værdipapirer til dit aktiesparedepot.

Hvem har den bedste aktiesparekonto?

Den bedste aktiesparekonto afhænger af hvilke behov du har. Nordnet har længe været de bedste i test hvis man spørger Forbrugerrådet Tænk (2022). Årsagen til at Nordnet er blandt de bedste handelsplatforme at oprette en aktiesparekonto på er, at de er billige og har en meget kundevendt platform.

Kan man altid trække sine penge ud af en aktiesparekonto?

Du kan altid trække dine penge ud af en aktiesparekonto. Har du pengene investeret, skal du sælge dine værdipapirer først før du kan hæve fra kontoen. I værste tilfælde har du adgang til dine penge indenfor 3-5 hverdage.

Hvad sker der med udbytte på en aktiesparekonto?

Udbytte på en aktiesparekonto bliver beskattet med 17% af afkastet. Hvert år vil din handelsplatform opgøre hvor meget du skal betale i SKAT af den gevinst dine værdipapirer har givet dig. Aktiesparekontoen er anderledes på dette punkt, da du bliver beskattet af både realiserede og urealiserede afkast.

Hvad er bedst at investere i på aktiesparekonto?

Hvornår skal man betale SKAT på aktiesparekontoen?

På en aktiesparekonto vil skatten blive hævet automatisk i januar måned, når din handelsplatform har fundet ud af hvor meget du skal betale i skat. Skatten er på 17% af dit afkast. Negative afkast bliver fremskrevet til næste år og kan modregnes fremtidige gevinster.

Kan man have 2 aktiesparekonti?

Nej, det er kun muligt at have 1 aktiesparekonto. Hvis der oprettes to aktiesparekonti i dit navn skal du skynde dig at få den ene lukket ned, da det kun er den aktiesparekonto der oprettes først, som skattemæssig har en gyldighed som en aktiesparekonto.

Kan man indskyde på aktiesparekontoen hvert år?

Som udgangspunkt ja. En aktiesparekonto har en maksimal indbetalingsgrænse på kr. 106.600 (2023). Hvert år søges grænsen. Har du allerede indbetalt op til indbetalingsgrænsen skal du finde lommeregneren frem for at finde ud af hvor meget mere du må indbetale på din aktiesparekonto – eller blot tage fat i din bank.

Kan jeg bruge en månedsopsparing på min aktiesparekonto?

Ja, det kan du godt. Læs mere om hvordan du opretter din nye konto med en månedsopsparing her. Det er vigtigt at undersøge de specifikke regler og begrænsninger for både månedsopsparingen og aktiesparekontoen, samt eventuelle gebyrer eller skattekonsekvenser, der kan være involveret, før du overfører midler mellem disse frie midler og midler i et andet beskatningsmiljø.

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.