30/05/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Udnyt årlig vurdering af bolig

3 min read
Vurdering af bolig

Helt kort – hvorfor?

Der er en række fordele ved at få foretaget en årlig vurdering af din bolig. Blandt andre:

  • Du bliver klogere på boligmarkedet og måske finder du ud af at tiden er til at sælge. Også selvom du ikke har planlagt det lige foreløbigt.
  • Du er bedre til at forhandle vilkår hos din bank- og realkreditinstitut
  • Du kan bedre skabe en friværdi ved vurderinger. På den måde kan du eventuelt udnytte din friværdi til andre ting – fx bilfinansiering, bådfinansiering mm.
  • Du glemmer ikke alle de “småting” du forbedre på din bolig. Det er meget typisk at folk har en bolig hvor der er gået 5-10 år fra den seneste bank- eller realkreditvurdering. I løbet af årene er der måske kommet en ny terrasse eller nye vinduer. Boligejere glemmer ofte forbedringerne og siger at der ikke er sket noget i de 5-10 år. Det betyder så at vurderingen alene følger markedsudviklingen. Også selvom der rent faktisk ER sket en forbedring.

Her kommer vi ind på hvordan du kan udnytte det og hvordan du kommer godt i gang med det.

Sådan udnytter du vurderinger af din bolig

Du kan udnytte det på flere måder. Her er nogle stykker af dem:

Jo lavere belåning, jo lavere bidragssats.

Bidragssatsen er en slags tillægsrente til renten på dit realkreditlån. Hvis du fx har en bolig med en vurdering på 1.000.000 kr. og et realkreditlån på 800.000 kr. så vil bidragssatsen her være højere end hvis lånet var på fx 500.000 kr.

Din bidragssats ændrer sig dog ikke automatisk som du afvikler dit lån.

Hvis du derimod er ajour på vurdering af din bolig, så kan du gå til din bank- og realkreditinstitut og sige at nu vil du have en ny vurdering. Så kan du sige at du forventer en vurdering på X (som du har fundet ud af) og så vil de i mange tilfælde også vurdere den lidt højere.

Når du så har fået en højere vurdering, kan du spørge ind til mulighed for en lavere bidragssats.

 

Erstat dyre lån med en højere rente, til noget ejendomsfinansiering med en lavere rente. Hvis du nu skal skifte bil og du ved at du har friværdi i dit hus for 400.000 kr. Så giver det ofte mere mening at låne pengene af dig selv og dit hus. Det er nemlig her hvor renten typisk er lavere. Samtidig har banken typisk sikkerhed i din ejendom i forvejen og måske skal du så ikke betale for tinglysning/sikkerhed.

Det kan også være at du i dag har nogle lån med en høj rente. Fx forbrugslån. Hvis du finder ud af at du har en god friværdi, så få lånene smidt ind i boligfinansieringen.

Sådan får du en vurdering af bolig – NEMT

Det kan faktisk ikke være meget lettere. Inden du anmoder din bank om en vurdering, så skaf den selv.

Det gør du her: Valuea.dk

Skriv din adresse og find ud af hvad din bolig ca. er værd.

Hvis du gør det jævnligt, så har du styr på vurdering af din bolig. Og så ved du hvornår du kan gå til din bank.

 

Hvis du er nysgerrig på mere omkring friværdi og hvordan du kan forbedre det, så læs her: Forbedre din friværdi i din bolig.

 

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.