18/07/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Skab friværdi i din bolig

3 min read
Byg friværdi i bolig

Din friværdi bliver påvirket af ombygninger

Det findes nogle mennesker der selv har betalt alle ombygninger der er sket på deres bolig i løbet af mange år. Det er der i øvrigt ikke noget galt i, men …

Men for hver gang du bruger penge på din bolig til forbedringer, så bør du få en vurdering. Vurderingen kan både være et gratis salgstjek fra din lokale ejendomsmægler og din bank/realkreditinstitut .

For hvis du ikke gør det, så ved du ikke hvor meget dine forbedringer reelt set har haft af værdi for din formue. Du har muligvis gjort dine forbedringer på din bolig for din egen skyld. Fordi det giver nok værdi for dig, uanset hvad andre vurderer det til.

Alligevel er det en god idé at være ajour med din vurdering af flere årsager, som vi kommer ind på her.

Forbedring, belåning, bidragssats

Det er måske ikke de mest attraktive ord du læser i dag. Helt kort, så sker følgende:

  • Forbedre du din bolig, stiger vurdering af din bolig (typisk) også.
  • Stiger vurderingen af din bolig, uden at du har optaget gæld i den, så har du mindre belåning i din bolig.
  • Har du mindre belåning i din bolig, har du mulighed for at få en lavere bidragssats
    • Tillæg: Ved realkreditinstitutter skal der typisk et ekstraordinært afdrag på 100.000 kr. til. Gør du det, kan din bidragssats genberegnes og blive lavere.

Det samme gælder også for fritids boliger. Hvis du har eller ønsker at få en fritids bolig som en investering, så har vi også en artikel herom: Investering og feriebolig.

Det kan godt være du ikke vil sælge, men …

Det kunne nu også være at du gerne ville sælge din bolig, hvis du kendte salgsværdien af den. Det kan du bl.a. gøre ved et gratis salgstjek.

En ting er at optimere din friværdi/formue og bidragssats. En anden ting er at få din friværdi i hænderne. Du kan få friværdien i hænderne (eller på kontoen) hvis du sælger din bolig.

Ofte går vi fredeligt på arbejde uden at tænke over hvad vores bolig er værd. Vi tager hjem igen, og så har vi stadig ikke tænkt på om vi skulle sælge.

Det kan godt give et skub i en uventet retning på et uventet tidspunkt. Men måske harmonerer det meget godt alligevel med hvad der ellers sker i dit og Jeres liv.

Er du selv god med hænderne?

Hvis du har hænderne skruet godt på og kan lave meget af det selv, så skal du læse med her!

Hvis du gerne vil forbedre din bolig, så er det en stor fordel for dig at få tilbud fra fagpersoner alligevel. Det er vigtigt i forbindelse med din realkreditvurdering af dit hus (husk: lavere bidragssats mm.).

Eksempel:

Du vil renovere din bolig for 500.000 kr. Det vurderer du det koster i materialer og så kan du selv lave renoveringen. Hvis du skulle have en fagperson til at gøre det, så ville det koste 750.000 kr.

Og lad os antage at din bolig er 1.000.000 kr. værd.

Fortæller du dit realkreditinstitut at det koster 500.000 kr. at lave, så får du en vurdering på 1.500.000 kr. (alt andet lige).

Hvis du derimod får et byggetilbud på 750.000 kr. og sender med til vurdering. Så bliver din vurdering 1.750.000 kr.

Kan du se pointen? Så selvom du så laver det for 500.000 kr. så har du fået vurderingen der er 750.000 kr. højere.

Du kan lige så let som du har bestilt et salgstjek, få byggetilbud fra 3byggetilbud.dk

På 3byggetilbud.dk kan du få tilbud på hvad som helst, rigtig, rigtig let. Om det er nye gulve, loft til kip, trappe, nyt køkken eller andet. Så kan du få det der.

Det er gratis og uforpligtende, så det er bare med at komme i gang og se hvor din bolig ender.

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.