22/04/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Buschauffør løn: Hvad tjener en buschauffør?

4 min read
Smilende buschauffør bag rattet - opdag alt om en buschauffør løn her

Hvad får en buschauffør i løn? Undrer du dig over hvad en buschauffør tjener, eller kunne du selv tænke dig at arbejde som buschauffør og derfor gerne vil høre nærmere omkring en buschaufførs løn? I denne artikel dykker vi nærmere ned i hvad en buschauffør tjener.

Kigger vi gennemsnitsligt på hvad en buschauffør tjener er dette kr. 28.777/måned før skat. Buschauffører i Storkøbenhavn har en større startløn på kr. 29.132 før diverse tillæg.

Dette er faktisk ca. kr. 1.000 mere om måneden end en gennemsnitsdansker.

Løn som buschauffør – disse faktorer påvirker buschaufførens løn

Ligesom mange andre jobs er der en del faktorer som påvirker en buschaufførs løn. Helt praktisk afhænger lønnen af:

  • Geografisk placering
  • Arbejdstider
  • Anciennitet / erfaring

Som vi allerede har været lidt inde på har den geografiske placering en stor betydning for hvor meget du kan få i løn. Da storbyer har et større behov for buschauffører tilbyder de derfor en højere løn end landområder kan. I storbyerne er busruterne dog også væsentligt mere brugt.

Når du har fået arbejde som buschauffør kan du ligeledes opnå en masse tillæg – de største tillæg er dem du tjener på helligdage, aften- og natarbejde. Planlægger du dine arbejdstider lidt praktisk i samarbejde med din chef er der en ekstra indtægt at hente her. En kort oversigt over de tillæg du kan få er:

  • Arbejdstider (Helligdage, weekend, aften og natarbejde)
  • Ledbuskørsel
  • Trafiktælling
  • Efteruddannelse / faglært buschauffør
  • Regionale tillæg

Til sidst spiller erfaring også en rolle. Buschaufførerne har en overenskomst sammen med 3F, hvor du vil få mere i løn jo større anciennitet du har. Typisk skal du have arbejdet i 13 år før der er en mærkbar forskel mellem startlønnen og den løn du kan få på anciennitet.

De ekstra løngoder som buschauffør

Udover den almindelige timeløn som buschauffør får du også ekstra løngoder. Fx har fagforeningen været med til at forhandle pension, hvor arbejdsgiveren betaler 10% af din løn som et pensionsbidrag. Dette sikrer din tilværelse den dag du går på folkepension.

Derudover er nogle ansat gennem firmaer som Arriva hvor buschauffører blandt andet kan få gratis bus/togkørsel hvilket også hurtigt kan beløbe sig op i et par tusinde kroners skjult løntillæg.

Til sidst kan du nyde en stor jobsikkerhed som buschauffør. Så længe du sørger for at køre ordentligt i bussen har du rig mulighed for at beholde jobbet så længe du ønsker. Der er stor mangel på buschauffører i øjeblikket, og sørger du for at have en smule kundeservice i mente er du allerede langt foran alle dine kollegaer. Med tiden som du optjener din anciennitet vil du også få “førsteret” til at vælge de ruter du ønsker at køre og kan dermed bedre planlægge ruterne tæt på hvor du bor.

Lønnen for buschauffør er kun en del af billedet

Lønnen er kun en del af billedet, da mange vælger at køre bus på grund af jobsikkerhed, fleksibilitet, god pension med sundhedsforsikring og den personlige frihed, der følger med jobbet. Hvis du har passion for kundeservice og nyder at være på vejene, kan en karriere som buschauffør være både givende og økonomisk tilfredsstillende.

Sådan bliver du buschauffør

Har du fået blod på tanden og ønsker du at blive buschauffør kan du relativt nemt blive dette. For at blive buschauffør skal du tage et kursus / stort kørekort som alene tager 6 uger. Er du pt. arbejdsløs kan du endda få a-kassen / jobcenteret til at betale kørekortet for dig. Det store kørekort kan du tage i hele landet.

Efter at du har fået arbejde som buschauffør og kørt bus i Danmark i ca. 2 år vil du have mulighed for at køre bus i udlandet.

Læs også gerne vores artikel om hvad en pædagog tjener.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.