22/04/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Overtræk ødelægger din formue

4 min read
Overtræk

Hvad er overtræk i banken?

Overtræk i banken er en situation hvor en person eller virksomhed bruger flere penge end der står på kontoen. Det kan f.eks. være at der er 1.000 kr. på kontoen. Men der bliver brugt 1.500 kr.

Så bliver saldoen 1.000-1.500= -500 kr.

Så skylder du banken 500 kr. som du har lånt uden at spørge om lov.

Rigtig mange pengeinstitutter tilbyder en service af overtræk eller kreditfacilitet der tillader dig at trække mere end det der står på kontoen. Det blandt andet være en kassekredit eller et bevilget overtræk.

En kassekredit er en tilladelse til at kontoen går i minus i en forudbestemt periode og til en forudforhandlet rentesats, som dog er billigere end overtræksrenter.

Et bevilget overtræk er en form for kassekredit som har en højere rente end en kassekredit, men lavere rente end et ubevilget overtræk. Et bevilget overtræk er typisk i meget korte perioder af 3 uger og 3 måneder.

Konsekvenser ved overtræk

Det kan have en række konsekvenser at være i overtræk i banken. Her får du nogle af dem:

  • Banker må gerne tage et gebyr for at du er i overtræk. Banker er forpligtet lovgivningsmæssigt at være opmærksom hvis folk er i overtræk. Det koster både software og ansatte til at betjene softwaren. Lovgivningen er faktisk lavet som forbrugerbeskyttelse for at banker ikke aktivt må tjene penge på ubevilgede overtræk. Men hvis du så er i overtræk og du derved bruger bankens ressourcer på at se dit overtræk og bruge tid på at finde en løsning, så må der også tages et gebyr herved.
  • Foruden gebyrer. Så er overtræksrenter typisk +22% hvis ikke det er aftalt. Hvis du får et bevilget overtræk så er renten oftest 8-10% lavere end det. Så det er altså en del penge at betale ekstra hvis du hyppigt er i overtræk.
  • Det er også muligt at banken afviser dine PBS-aftaler. Især hvis du har lån i banken hvor du ikke har råd til at betale lånet tilbage. Så er banken i sin gode ret til at afvise dine betalingsserviceaftaler (PBS) for at sikre du kan betale din forpligtelse til dem. Det er noget møg for dig, for så vil du få alle dine ubetalte regninger som girokort der typisk er forbundet med et gebyr fordi det skal sendes til dig fysisk eller elektronisk på ny. Dem skal du så have tilmeldt betalingsservice en gang til.
  • Begrænsning af adgang til netbank er også noget du kan opleve. Din bank må nemlig godt sørge for at du får betalt dine forpligtelser til dem før alt andet, som vi var inde på før. Hvis er modarbejdende og ikke viser ansvar, så må banken godt sørge for at du overhovedet ikke kan bruge flere penge end der kommer ind og styre det meget kontant, på en måde der godt kan virke nedværdigende. Selvom det ikke er bankens henseende. Banken vil alene have deres penge tilbage.
  • Næsten værst af alt, når det handler om din formue, så kan det faktisk gå ud over din kreditvurdering. Hvis du er i overtræk og er det regelmæssigt og/eller med større beløb. Så stiller du dig selv i en position hvor det for det første er svært for dig at forhandle med banken fremadrettet. og samtidig så kan det være banken slet ikke vil låne dig nogle penge som de måske ville have lånt dig for 6 måneder siden.Her på siden har vi kommet godt ind på hvordan du kan udnytte lån til fx at skabe friværdi i bolig og få en lavere bidragssats og meget mere. Men hvis du er i overtræks og har en dårlig overtrækshistorik så stiller du dig selv i en rigtig dårlig situation i forhold til at have så mange muligheder åbne.

Nogle af de artikler kan fx være:

Artikler om investering i sommerhus: Økonomien bag et sommerhuskøb

Eller omkring at skabe friværdi ved ombygning: Forbedr din friværdi med renovering.

Du kan også læse COOP’s FAQ om overtræk her: FAQ om overtræk

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.