30/05/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Hvad er ÅOP?

3 min read
hvad er åop?

ÅOP = Årets ondeste person?

Nej. Ikke helt. Selvom du måske ikke har den største tiltro til kreditgivere så betyder ÅOP ikke nødvendigvis at det er djævlen selv du sidder over for. Men hvad er ÅOP så?

ÅOP er et begreb der handler om lån. Det står oprigtigt for Årlige Omkostninger i Procent. Men hvad dælen betyder det så?

ÅOP bliver brugt i forbindelse med lån, som sagt. Og så skal det være i stand til at kunne fortælle dig hvor dyrt lånet er over en given periode – bare i %. Er du med nu?

Nej vel? Men hvad nu hvis jeg siger at jo lavere en ÅOP er, jo billigere vil lånet være. Så hjælper det lidt – ikke?

Hvorfor er ÅOP vigtigt at forstå?

Foruden ÅOP er et værktøj du kan bruge til at finde ud af hvor dyrt et lån er. Eller endnu bedre, kan sammenligne flere låneforslag, for at finde det billigste. Så er det også vigtigt at forstå ÅOP lidt mere end det. Faktisk, har det vist sig at bilforhandlere der gerne vil finansiere bilen gennem dem, alligevel godt kan manipulere lidt med det tal.

Så det er også vigtigt at forstå hvad der påvirker en ÅOP. To låneforslag hvor der er forskellige løbetider, vil også have forskellige ÅOP. Selvom renten og omkostningerne er fuldstændig identiske.

Så nu får du lidt redskaber til hvordan du kan gennemskue ÅOP og bruge det fremadrettet.

Hvad påvirker ÅOP?

  • Omkostninger
  • Rentesats

Det er stort set det. Men udover dem, så er det altså også løbetiden der påvirker ÅOP’en på et lån. ÅOP vil tage alle dine omkostninger, inklusiv renteudgifter og fordele det ligeligt over den periode du har lånet. Det vil sige at jo flere år, jo flere år vil ÅOP’en fordele omkostningerne over og derfor vil den være lavere.

Hvis du derimod har et lån som skal betales tilbage inden for kort tid, så vil du jo også reelt skulle betale omkostningerne for lånet over en kortere periode og derfor vil de årlige omkostninger være større når det fordeles ud pro anno.

Bilforhandlere har været snedige …

Bilforhandlere har nemlig kunne slippe af sted med at tilføje et administrationsgebyr for månedlig betaling af et lån. Det har både været 19 kr. og 49 kr. som der har været af gebyr. Et gebyr som er uafhængigt af selve lånet og derfor indgår den ikke i din ÅOP. Så selvom du måske har set et lån hos en bilforhandler og der står en given ÅOP, så de 39 kr. (eller hvad det er) som du betaler hver måned, de er ikke med. Og det kan altså gå hen og have en stor indflydelse på hvor dyrt lånet er i sidste ende!

Brug det i fremtiden

Det er en god idé at bruge ÅOP som et redskab til at gennemskue hvor dyrt et lån er. Men husk dog også på at ÅOP ikke er alt, når det fx handler om billån, boliglån og realkreditlån. For de tre emner omhandler DIN situation og hvordan et lån kan strikkes sammen så det passer dig bedst!

Også fordi at det sjældent er her hvor du har et lån i hele den periode du ellers låner penge til.

Men ellers, generelt lån. Så kan du sagtens bruge ÅOP som et værktøj til at finde ud af hvad der er billigt – og billigst 🙂

Har det vakt din interesse?

Du kan med fordel prøve at se denne video der sætter nogle flere ord på hvad ÅOP er: Hvad er ÅOP?

Ønsker du at vide mere om lån og bl.a. boliglån? Så kan du prøve at høre lidt til boliglån her: Hvad er boliglån?

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.