30/05/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Forskudsopgørelse 2024

6 min read
Forskudsopgørelse 2024

Hvad er en forskudsopgørelse?

Forskudsopgørelsen er en vigtig del af en skatteproces vi har i Danmark. Det er en årlig opgørelse sat i søen til at hjælpe dig på vej med registrering af din skat for det kommende år.

Forskudsopgørelsen skal ses som et hjælpeværktøj til dig og altså ikke et direkte resultat. Derfor skal du være glad for at du har muligheden for at tilgå din forskudsopgørelse tidligt, så du kan hjælpe dig selv med at hverken betale for meget eller for lidt i skat det kommende år.

En forskudsopgørelse er vigtig fordi den blandt andet er med til at fastsætte den månedlige skat du har. Det er denne som netop er kaldet “forskudsskat”.

Du som skatteyder kan med stor fordel rette i din forskudsopgørelse. Særdeles hvis:

  • Du fx er færdig med en uddannelse og starter på et arbejde. Det vil betyde at du måske går fra en elevløn eller SU til en indtægt der er væsentlig større end tidligere. Hvis du fx ikke retter din forskudsopgørelse. Så tror din forskudsopgørelse 2024 at du stadig studere og har den samme indtægt som i 2023. Men hvis du fx har 10.000 kr. mere i indkomst pr. måned i 2024 end i 2023. Så skal du betale skat af de 10.000 kr. også. Men hvis du ikke indberetter mere, så tror skat at du har den samme indkomst og derfor skal betale nøjagtig det samme i skat i 2023 som i 2024. Konsekvensen her er at du får et skattesmæk når året er omme og du får din årsopgørelse (årsopgørelsen kommer vi tilbage til).
  • Det kan også være det modsatte. At du går fra et arbejde, men ønsker at sadle din karriere om til noget andet som kræver en uddannelse. Modsat førnævnte scenarie med at gå fra studie til job. Hvis du går fra job til studie og ned i indkomst, så vil du i 2024 komme til at betale for meget i skat. Og det kan være lidt træls at betale skat af 10.000 kr. hver måned (hvis vi skal blive i samme eksempel) som du reelt set ikke tjener. Typisk for folk der går fra job til studie, så ved de godt at økonomien er lille i den periode. Formentlig. Derfor kan det være særdeles smart at rette forskudsopgørelsen så du ikke betaler for meget i skat. Til gengæld vil det ikke være en rigtig konsekvens hvis ikke du retter det. For hvis du har betalt for meget i skat, så får du det retur når året er omme og du får din årsopgørelse for 2024. Dog har du måske levet unødvendigt begrænset sjovt i året, hvor du kunne have haft flere penge til dig selv.

Ovenstående er måske lidt drastiske eksempler. Men det kan også være en god idé at tilpasse din forskudsopgørelse i løbet af året eller for mindre drastiske ændringer.

Det kan fx være ved:

  • en lønstigning på bare 1.000 kr. pr. måned. Det behøver ikke være inden 2024. men det kan også være midtvejs.
  • det kan være ved ændringer på renten ved udlån. Om renten går op eller ned. For ligesom med indkomst, så hvis renten stiger, så kan du med fordel ændre din forskudsopgørelse. For så får du rentefradraget med det samme. Hvis renten stiger og du ikke tilretter din forskudsopgørelse, så vil du få rentefradraget tilbage når året er omme og du modtager din årsopgørelse. Omvendt, så hvis renten falder og du ikke angiver dine renteudgifter som mindre. Så får du for meget fradrag og vil derfor skylde noget skat.
  • at du pludselig får lidt længere eller kortere på arbejde. Derfor har du noget befordring du med fordel kan få, eller hvis du får befordring i forvejen og ikke skal have det mere, så skal du tilrette fradraget.
  • indbetaling på ratepension eller livrente som også giver fradrag.
  • Fradrag for at give børnebidrag
  • Køb af sommerhus, bil eller andet med gæld og derved rentefradrag
  • Lejeindtægt på fx sommerhus, campingvogn eller lignende.
  • … og meget andet. Det er vigtigt at du blot er nysgerrig på din egen økonomi når det er.

Du kan eventuelt læse en konsekvens ved skat og indberetning hvis du fx indbetaler for meget på en pensionsordning end du må lige her: For meget indbetalt pension?

Forskudsopgørelse – hvornår?

Forskudsopgørelsen for 2024 kommer tirsdag d. 14/11-2023. Der bliver den klar og for dig til at du kan gå ind på skat.dk og logge ind med MitID. Du kan altså fra den dato gå ind og rette din forskudsopgørelse og blive på forkant med året der kommer lige rundt om hjørnet.

Forskudsopgørelsen for år Y kommer altid i slutningen af år X. I 2023 falder det på en tirsdag.

 

Årsopgørelse

En årsopgørelse er ligesom en forskudsopgørelse, også en vigtig brik i Danmarks skatteproces. Årsopgørelsen er den der ser på alt det faktisk der er sket i løbe af året og konstatere det. Så det vil sige at hvis du regner med at have tjent 360.000 kr. i løbet af 2023, men reelt har tjent 370.000 kr. så vil den automatisk rette det til 370.000 kr.

Udover forskudsopgørelsen hvor årsopgørelsen får lidt oplysninger. Så sker det også fra skattevæsenets kilder. Det er altså arbejdsgivere, banker, pensionsselskaber mm. der indberetter det helt automatisk for alle. Det kan også være ejendomsvurderinger til ejendomsskat mm.

Men selvom en årsopgørelse egentlig er den der skal kunne sætte to streger under dit indkomstår, så har du faktisk alligevel mulighed for at rette lidt i den.

Det er meget sjældent at du kan rette i din indkomst. Det kræver typisk en direkte dialog med skat før du kan gøre det, da skat ellers får det hele automatisk indberettet.

Der kan være lidt omkring fradrag. Det kan fx være servicefradrag, håndværkerfradrag (som nu er udfaset). Det kan også være befordring.

Hvis du ser fejl i din årsopgørelse så er det vigtigt du siger det til skat. Som minimum for at få det tjekket. For selvom vi har et godt skattesystem i Danmark, så vil der altså ske fejl. Det samme for finansielle institutioner der skal indberette det også.

Find hjælp ved tvivl

Du kan både med fordel tage fat i skat, hvis du har spørgsmål til din årsopgørelse eller forskudsopgørelse. Rigtig mange tror i dag at de skal tage fat i deres bank. Men det skal de altså ikke.

Det er skats kundeservice man skal have fat i som er specialister i – ja, netop skat …

Banken kan alene hjælpe med ca. beløb til indberetning af renteudgifter og eventuelt også renteindtægter med de tider vi har i dag.

Angående investering så vil banken også kunne hjælpe en smule med dette, angående hvad du skal indberette. Men særlig med investeringer, så kan det gå alle veje. Så det vil typisk ikke skulle ses som andet end gætværk. Men til gengæld kan du se på dine investeringer i løbet af året og rette din forskudsopgørelse løbende. Så sørger du for at tilpasse skatten til om du har en gevinst eller et tab på dine værdipapirer.

Tøv ikke og kontakt skat, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl. Det er trods alt noget af det vores skattekroner går til 🙂

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.