18/07/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Interesser dig for din pension

4 min read
Pensionspleje

Hvor ofte tjekker du din pension?

Det er langt fra alle der aktivt tjekker sin pension igennem. De fleste danskere ser ofte slet ikke på det og ved ikke hvordan de er stillet når de engang når deres givne folkepensionsalder eller blot deres egen ønskede pensionsalder.

Selv de der mener at de er aktive, laver måske blot en gennemgang af deres pension en gang hver femte år.

Men hvis du virkelig gerne vil pleje din formue, så bør du se på din pension tilnærmelsesvist årligt. På den måde kan du sikre dig at du har det du ønsker når du går på pension. Du kan også sikre dig at gå på pension når du gerne vil, ved at være aktiv omkring den.

Hvornår bør du så tjekke din pension?

Faktisk, så bør du indblande din pension hver gang du foretager en ændring i din økonomi. Det kan fx være:

  • Når du stiger i løn

I mange brancher stiger medarbejderne i løn årligt med en lille andel. Men selv den mindste andel bør gøre dig nysgerrig på hvad det betyder i det lange løb. Selv 500 kr. i mere i måneden, i løn, er meget i det lange løb. 500 kr. vil alt andet lige ikke betyde at du måske ændre en fast overførsel. At I tager ud og spiser en gang oftere end i plejer. Men hvad kunne de ikke blive til hvis du fik dem investeret og sparet op?

  • Når der sker ændringer i dine udgifter

Om det er din bil, som er billigere eller dyrere. Særligt gælden i din bolig som du muligvis stadig har når du går på pension og finansieringen. I Danmark har vi stadig til gode at se folk have et 30-års-lån i 30 år. Så når du aktivt gør noget ved dit realkreditlån, så bliver noget måske dyrere, noget bliver billigere, gælden bliver justeret. Disse faktorer bør ligeledes vække din interesse for din pension.

  • Samlever/ægtefælle/børn

Skilsmisse, ægteskab, børn og børns aldre, dødsfald og arv – de kan alle have indflydelse på din pension. Skilsmisse, ægteskab og børn taler måske for sig selv. Særligt når vi lige har vendt boligfinansiering og ændring i udgifter. Dødsfald og arv bør ligeledes indgå i dit pensionstjek.

  • Hobby, interesser og løbende krydderi i dagligdagen

Som vi bliver ældre, så finder vi også ud af hvad vi sætter pris på i livet. Om det er camping, sejlads, charterrejser – flere eller færre interesser, så skal vi overveje det fremtidigt. Som vi oplever verden mere og mere, finder vi ud af hvordan vi gerne vil have det når vi stopper med at arbejde. Hvis du eksempelvis har lejet en autocamper og kørt til Sverige i en sommerferie – og virkelig er blevet bidt af det, så gør noget ved det! I stedet for at håbe på der er råd til det når du går på pension, så tag hul på bylden og find ud af om det er og/eller hvad der skal til. Dét er aktiv pleje af din egen formue – præcist som du gerne vil have det.

Sådan tjekker du den …

Du kan starte med at tjekke din pensionstilværelse ved at logge ind på PensionsInfo. Siden samler alle dine pensioner og pensionsforsikringer ét sted og giver et overblik over hvordan din tilværelse ser ud som pensionist i givne år. Til og med kan du endda selv vælge din alder og se hvordan det ser ud.

Når du ser på din rapport fra PensionsInfo, så skal du huske på at folkepensionstillæg ikke er med. Det er blot folkepensionens grundbeløb der er inkluderet i dine eksisterende pensioner.

Årsagen til at folkepensionstillægget ikke er med, er bl.a. fordi det vurderes at være risikabelt at afhænge sin pensionstilværelse af denne. Det kræver en regering, en krise og nogle kloge hoveder der siger at den enten skal nedsættes eller afskaffes – og så er det bedre at du er herre over din egen pension. På denne måde gør du dig også relativ uafhængig af det offentlige når du engang skal på pension.

PensionsInfo bruges til at se dine indtægter. Så kan du selv, ud fra dine indtægter, skønne dig til hvad dine udgifter er når du går på pension – eller hvad de skal være for at det kan løbe rundt. Har du brug for den sidste del, så kan din bankrådgiver hjælpe dig med at finde ud af din restgæld, skønnet oversigt over udgifter og derved give et overblik for dig.

Når du har lagt kræfter i det én gang – så bliver det lettere og sjovere at pleje din pension fremadrettet!

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.