25/06/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Hvad tjener en butikschef

8 min read
Hvad tjener en butikschef

Kunne du tænke dig at vide hvad en butikschef tjener? Så er du kommet til det rette sted. I denne artikel vil vi komme ind på hvad en butikschef laver, hvad tjener en butikschef og hvordan du selv kan få ansvaret for din egen butik.

At blive butikschef kommer oftest som ung, når man har en drøm om at starte sin egen virksomhed. Bliver du ansat i en større kæde er det dog sjældent at du selv har en økonomisk risiko; men kun alt det sjove ved at drive butikken og have det ansvar som der følger med.

Hvad laver og hvad er en butikschef?

En butikschef er nøglepersonen i enhver butik. Butikschefen er så at sige den person der har ansvaret og skal sikre, at det hele løbet rundt uden problemer. De skal både sørge for at kunderne er tilfredse (og at de rent faktisk også handler i butikken – gerne mere en bare en liter mælk) samtidig med at de sikrer at deres medarbejdere er tilfredse. Butikschefen skal altså være den person der går forrest og sætter standarden for hele butikken. Vi kommer ind på hvilke arbejdsopgaver en butikschef har senere – men det kan naturligvis variere fra sted til sted.

Nogle af de steder hvor man kan blive butikschef er:

 • Tøjbutikker
 • Dagligvarebutikker såsom Rema, Kvickly, Coop365 mv
 • Kiosker (dette er typisk de større kiosker i de store byer. I mindre byer er økonomien ikke til at have en butikschef for sig selv)
 • Andre typer butikker som man ser i gadebilledet. Dette kan være skønhedsbutikker som Matas, ligesom at det kan være Tiger, Normal og andre slags butikker.

Hvad tjener en butikschef i gennemsnit?

En butikschef tjener typisk mellem kr. 33.000/måned og kr. 50.000/måned. Når vi ser på gennemsnitslønnen for en butikschef, er der flere faktorer, der spiller ind.

 • Erfaring,
 • Branche
 • Butikkens beliggenhed

Ifølge statistikker ligger den årlige indtjening for en butikschef typisk mellem 400.000 og 600.000 kroner før skat om året. Dog kan dette variere betydeligt. Store detailkæder og specialforretninger i travle bycentre har tendens til at tilbyde højere lønninger, mens mindre, uafhængige butikker måske har mere beskedne lønpakker.

Erfarne butikschef kan forhandle sig til en højere løn, og nogle gange inkluderer dette også bonusordninger baseret på butikkens præstationer. Det er værd at bemærke, at disse tal er estimater og kan ændre sig over tid i takt med ændringer i branchen og økonomiske forhold

Se en lønseddel for en butikschef her:

Lønseddel for en butikschef "Hvad tjener en butikschef"

 

Du kan påvirke din løn – læs her hvordan

Vil du gerne have indflydelse på din egen løn, er det vigtigt at du husker på at du som butikschef har flere muligheder for at påvirke sin egen løn på en positiv måde. Det handler primært om at fokusere på to nøgleområder: salgsydelse og omkostningsstyring. Sælger du mere får virksomheden et større overskud; og har du en lavere omkostning vil virksomheden også have et større overskud.

For det første, når det kommer til salgsydelse, spiller butikschefen en afgørende rolle i at motivere og træne personalet til at maksimere salget. Dette kan omfatte at implementere effektive salgstræningsprogrammer, sikre, at medarbejderne er godt informeret om produkterne og er i stand til at levere en fremragende kundeserviceoplevelse. Jo bedre salget går, jo større er sandsynligheden for, at overskuddet stiger, hvilket igen kan åbne op for muligheder for bonusser eller lønstigninger.

For det andet, omkostningsstyring er afgørende. En dygtig butikschef vil være i stand til at finde måder at reducere unødvendige udgifter på, uden at det går ud over kvaliteten af driften. Dette kan omfatte alt fra at effektivisere lagerstyring, minimere spild og optimere arbejdsplanlægningen. Disse tiltag kan bidrage til at øge overskuddet og dermed give råderum for lønforbedringer.

Endelig er det afgørende for butikschefen at vise initiativ og engagement i virksomheden. Dette kan inkludere at tage ansvar for projekter eller initiativer, der fører til forbedringer i butikkens resultater. Det kan også omfatte at deltage aktivt i møder og bidrage med konstruktive idéer og løsninger til at optimere driften.

Alt i alt er nøglen til at påvirke sin egen løn som butikschef at fokusere på at øge salget og effektivisere omkostningerne, samtidig med at man viser dedikation og initiativ i arbejdet. Dette kan åbne op for muligheder for lønstigninger, bonusser eller andre incitamenter, der belønner en vellykket indsats.

Det handler ikke kun om grundlønnen, men også muligheden for at forme sin egen indtjening. Det handler om at drive salg, trimme omkostninger og vise dedikation til succes. En dygtig butikschef skaber ikke bare resultater, men også muligheder for sin egen fremgang.

Arbejdsopgaver som butikschef

Dine arbejdsopgaver man være mangfoldige som butikschef, da du er limen der skal holde butikken sammen og det kun er dig der står med det overordnede ansvar. Man skal derfor ikke være bange for at tage fra, hvis man ønsker en fremtid som butikschef.

Et af de vigtigste punkter der skal til for at butikken løber rundt er personaleledelsen. Du skal sikre at du får rekrutteret de rigtige medarbejdere og at de bliver trænet og oplært til at fungere som et effektivt og engageret team. Du skal ligeledes sørge for vagtplanlægningen – hvilket kan være svært, hvis man bruger mange ungarbejdere. Du skal være klar på at der kan komme sygemeldinger i sidste øjeblik og at en arbejdsuge derfor kan være på mere end de 37 timer. Som en del af træningen af dit team skal du sørge for at de altid er motiverede når de møder ind på arbejdet, således at de fortsætter med at arbejde for dig. En lidt kedelig statistik viser at en udskiftning af en medarbejder koster ca. 21% af den årsløn du betaler vedkommende.

Du har nu medarbejderne på plads. Du ved at du skal sørge for at kassen altid er betjent og at du har medarbejdere “på floor” til at hjælpe dine kunder med at finde varer og holde butikken ren. Men har du sørget for at der er varer på plads? En af dine vigtigste opgaver er nemlig at sørge for at du har et lager. Lageret skal være velorganiseret og tilgængelige – og så skal der hurtigt fyldes op på hylderne hvis kunderne har fået tømt en række. Et godt øje til hvilke trends der er populære er vigtigt for en butikschef, særligt hvis du ønsker at øge omsætningen i butikken – og dermed også chancen for at få noget mere i løn.

 1. Kundeservice og tilfredshed: Butikschefen er den første linje i forhold til kundeservice. De skal sørge for, at kunderne føler sig velkomne, besvare spørgsmål og adressere eventuelle bekymringer.
 2. Budget og økonomi: Det er butikschefens ansvar at sikre, at butikken opretholder et sundt økonomisk grundlag. De udarbejder budgetter, overvåger udgifter og vurderer, hvordan man kan maksimere indtjeningen.
 3. Merchandising og udstillinger: En butikschef er ofte ansvarlig for, hvordan varer præsenteres i butikken. Dette inkluderer layout, skilte og udstillinger, der skal tiltrække og tilfredsstille kunderne.
 4. Overholdelse af regler og procedurer: Butikschefen skal sikre, at butikken følger alle gældende love og regler, herunder arbejdsmiljøstandarder og regler for fødevaresikkerhed, hvis relevant.
 5. Rapportering og kommunikation: De rapporterer regelmæssigt til overordnede og samarbejder med andre afdelinger inden for virksomheden for at sikre en harmonisk drift.

Fremtidige karrieremuligheder som butikschef

Når du har fået erhvervserfaring som butikschef, vil du være meget attraktiv for mange andre virksomheder. Vi har prøvet at liste nogle af dine fremtidsmuligheder herunder – det er dog ikke en komplet liste, så har du nogle andre drømme vil dette også sagtens kunne lade sig gøre.

 1. Varechef:
  At blive varechef er en naturlig progression fra butikschefrollen. Her får du ansvaret for en bredere vifte af produkter og ofte også et større team. Din rolle vil fokusere på at optimere lagerstyring, indkøb og salgsstrategier for at maksimere butikkens indtjening.
 2. Leder for andre områder i en større virksomhed:
  At rykke op i en større virksomhed som Salling Group kan åbne døre til endnu større ansvar. Du kunne eksempelvis blive ansvarlig for områder som markedsføring, salgsoptimering eller strategisk udvikling.
 3. Detailkonsulent:
  Som detailkonsulent har du mulighed for at dele din ekspertise med andre butikker. Du rådgiver om alt fra vareudvalg og indretning til salgsfremmende aktiviteter. Din indsigt og erfaring bliver værdsat, da du hjælper andre butikker med at forbedre deres performance.
 4. Ledelseskonsulent:
  Denne rolle fokuserer på at rådgive andre ledere om bedste praksis inden for detailbranchen. Du vil give vejledning om alt fra effektiv personaleledelse til optimering af driftsprocesser for at sikre en sund forretning.
 5. Indkøbschef:
  Her bliver du ansvarlig for hele indkøbsprocessen, herunder udvælgelse af produkter og forhandling med leverandører. Din evne til at træffe kloge indkøbsbeslutninger vil være afgørende for butikkens succes.
 6. Egen butik eller franchisetager:
  At starte din egen butik eller blive franchisetager giver dig fuld kontrol over forretningsdriften. Du kan implementere dine egne ideer og skabe en unik butiksoplevelse.
 7. Områdechef:
  Som områdechef får du det overordnede ansvar for flere butikker inden for et geografisk område. Du vil koordinere og støtte butikschefene for at sikre en konsistent drift og overholdelse af virksomhedens standarder.

For at forberede dig til disse spændende muligheder, kan du overveje at deltage i AMU-kurser og forfølge en toårig akademiuddannelse. Disse kurser vil styrke dine kompetencer og give dig ekstra værdifuld viden om ledelse og drift i detailbranchen. Så selvom du allerede har nået langt som butikschef, er der stadig utallige veje at udforske og måder at udvikle din karriere på.

Har du fået svar på “hvad tjener en butikschef?” Hvis ikke må du meget gerne skrive til os på kontakt@dinformue.dk. Læs også her og få svaret på hvad en skraldemand tjener.

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.