24/04/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Lav budget – sådan

5 min read
lav budget

Lav budget – men hvad er et budget?

Et budget er i princippet orden over dine indtægter og udgifter. Det sørger for at du har styr på hvor mange penge du får ind på din konto. Men også særligt hvor mange der går ud igen. Det er de færreste af os der kan identificere enhver postering vi ser i netbanken. Og det er ikke nødvendigt for at lave et budget.

Et budget er til gengæld en nemmere måde at holde styr på dine udgifter – mere overordnet.

Lav et budget og få dig et overblik

Lav budget  – hvorfor det?!

Nu ved du at du kan lave et budget og få overblik over dine udgifter. men hvordan kan du bruge overblikket?

Hvis du fx har 10.000 kr. i indtægt hver måned. Og du ser dine udgifter udgør i alt 6.000 kr. Så ved du at du har 4.000 kr. tilbage.

På den måde kan du bruge overblikket og eventuelt forsøge at udnytte de 4.000 kr. du har fundet ud af, at du har tilbage.

Det kan være at du ønsker at købe et specielt ur som måske koster 10.000 kr. Så kan du i dit budget, sammen med alle dine udgifter tilføje:

“Køb af ur” og sætte fx 1.000 kr. til side. Du indsætter det som en udgift, selvom det reelt set er en opsparing. Men på denne måde sørger du for at det du ønsker dig i fremtiden er en del af dine udgifter. Så vil du ikke kunne bruge pengene på noget andet du alligevel glemmer. Eller noget unødvendigt.

Så lav budget, så du kan få hvad du ønsker dig

Lav budget – sådan

Du kan lave et budget på mange måder. Det kan sagtens være uoverskueligt med et Excel og med rigtig mange felter. Er du god til det, så fortsæt endelig.

Men hvis du ikke er god til det, så kan du lave et meget simpelt et.

Lav et stort T på en lodret A4-side.

På venstre side af dit T, skriver du indtægter.

På højre side af dit T, skriver du udgifter.

I bunden, når du har skrevet alle indtægter og udgifter. Kan du trække udgifterne fra indtægter, og så ved du hvor meget du ca. har til dig selv efter alt er betalt.

Men hvad med udgifter der ikke kommer hver måned? 

Dem kan du dividere med 12 og så kan du skrive dét beløb ned i dit budget. På denne måde får du et gennemsnitligt overblik over dine udgifter.

Har du en bil?

Hvis du har en elbil, så har du sikkert spurgt dig selv og andre om en ting. Og det er helt sikkert “Hvad koster det at lade en elbil”.

Selvom du måske har en idé om det fra din nuværende bil. Og de udgifter der følger med. Så kan det være lidt noget andet når du skal vide hvad en elbil koster.

Men selve svaret til hvad det koster at lade en elbil, for at starte der. Kan du finde relativt simpelt. Du kan godt regne med at en elbil kan køre godt 5 km pr. kWh. Og ofte når du ser hvad prisen på strøm er, så er det pr. kWh.

Det næste er så alle de tariffer, afgifter mm. der kommer. Men jeg kan fortælle dig at d. 23/09-2023 fra kl. 14.30 til kl. 17.00 kostede det 56 kr. at lade 34 kWh. Her skal det siges at prisen på strøm var gennemsnitligt 0,16 kr.

Hvis du eksempelvis skal køre 15.000 km om året. Så skal du bruge 15.000/5= 3.000 kWh.

Ud fra ovenstående. Så ved vi at 1 kWh koster 1,64 kr. (56 kr. / 34 kWh = 1,64)

Så kan du regne ud at 3.000 kWh*1,64 kr. = 4.920 kr. Og det er endda inklusiv tariffer, afgifter mm. Men ikke medtaget en reduktion i elafgiften hvis du fx har elvarme i din ejendom også.

Hvad koster service på bil?

Service er meget forskelligt fra bil til bil. Og ikke mindst fra værksted til værksted. Mange steder, hos store mekanikerkæder kan du få et “lille” service til omkring 1.200 kr. Så sker alene det nødvendige og det der skiftes ud er med den billigste vare.

Du har typisk også mulighed for at vælge en “stor” service. Her bliver der tjekket lidt mere igennem end andet og prisen kan så godt som standard være på den gode side af 2.000 kr.

Hvis der så er noget der skal ordnes, bliver du kontaktet angående det. Og skal det laves, ja så koster service på bil lidt mere.

“Men hvad koster bilsyn?”

Det er typisk ikke særlig meget. Du kan dog vælge en af to ting:

  1. Du kan tage den hen til en mekaniker som vil gå den igennem og køre den til en synshal.
  2. Du kan selv bare køre den direkte til en synshal.

Hvis du bruger nr. 1. Så koster bilsyn lidt mere. For her skal mekanikeren have løn for egentlig bare at tage den ned til en synshal.

Nr. 2 kan du også sagtens. Så tager du den ned til synshallen og betaler alene de 500-600 kr. det koster at få den synes.

HVIS du tænker der er noget der skal laves på bilen, så er det en god idé med mekanikeren først. For så kan du få det fikset inden bilen skal synes.

Hvis du ikke tænker der er noget i vejen med bilen og at den fint kan synes, så gør det selv og spar godt 1.000 kr. på at få en mekaniker til at køre bilen for dig. Plus eventuel lånebil hvis du har brug for det.

Lav budget for bilen – det er en god idé uanset. Lav en lille liste med vægtafgift, brændstof, forsikring, vedligehold og eventuel låneydelse. Hvis du er i tvivl om hvad du skal indsætte til vedligehold, så anbefales det at du ALTID forventer der er 750 kr. i omkostninger pr. måned til bil. Det er altså 9.000 kr. om året.

 

 

Nysgerrig efter mere?

Der er både flere forskellige måder at lave et budget på. Det vigtigste, og det der går igen, er at du skal have styr på indtægter og udgifter. Du kan eventuelt finde mere inspiration her: Sådan lægger du et budget.

Noget andet der er vigtigt i dit budget er forsikringer. Du kan bl.a. læse mere om hvordan du kan booste din formue ved at ‘dyrke’ dine forsikringer her.

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.