18/07/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Hvad er topskat? 2024

3 min read
hvad er topskat?

Bundskat, ejendomsskat, aktieskat – men hvad er topskat?

Topskat er en skattesats der pålægges din personlige indkomst over 568.900 kr. i 2023. Topskat er en højere procentdel skat end den almindelige indkomstskat.

Skattesatsen der pålægges er 15% af indkomsten over førnævnte beløb.

I Danmark har vi et progressivt skattesystem. Det betyder at alle ikke betaler lige meget i skat, hvilket kan virke naturligt hvis nogen tjener mere end andre.

Men selv den procentuelle skattesats er heller ikke ens for alle. Det betyder at alt efter hvilket indkomstniveau du er i, så er du i ét trin af skattesystemet vi har.

Imod slutningen af det progressive skattesystem har vi så topskat.

Hvornår fik vi topskat?

For at svare på spørgsmålet: “hvad er topskat?” grundigt nok, så skal vi også se lidt på historikken.

I 1987 fik vi topskat som en del af en større reform i skattesystemet. Reformen ændrede den måde indkomst blev beskattet på. Altså, det progressive skattesystem.

Formålet med at vi skulle indføre topskat var at øge skatteindtægterne. Så simpelt. Vi ville gerne have flere penge i statskassen = vi indføre en skat til de som tjener lidt mere end andre.

Man havde ikke nogen reel mulighed for at stritte imod. Så forestil dig at politikkerne i morgen vedtager at lige netop DIG og dine venner skal betale 15% mere i skat end resten af landet, så du har dét mindre til dig selv.

Men … uanset hvad man synes om handlingen. Så er det altså derfor vi har topskat. De fleste politikkere ville gerne have flere penge at lege med i landet. Men foruden legesager for politikkerne, så var det også for at skabe økonomisk lighed. Topskatten skulle være med til at mindske forskellen mellem de rigeste og de fattigste i landet.

Men med andre ord så betyder det også at de rigeste skal bidrage til uligheden.

Hvad er topskat og dennes en lille socialpsykologisk udfordring?

Selvom dét at topskat skulle være med til at få folk tættere på hinanden ved at mindste indkomstforskellen, så har det også bragt en ulempe med sig. For mange mennesker ynder at stræbe efter at betale topskat.

Og de der så betaler topskat ved godt inderst inde (måske ikke konkret, men stadig) at de betaler mere  i skat end gennemsnittet og af den årsag føler sig lidt hævet over de som ikke betaler topskat.

Så på papiret har det virket godt, med at indføre topskat for at udligne indkomstforskelle. Men på det sociale plan har det ikke nødvendigvis vundet som ønsket.

Hvad er topskats storebror, top-topskat?

Top-topskat er ikke noget vi har fundet på. Det er reelt en skattesats for de der tjener mere end 2.500.000 kr. om året i sin personlige indkomst. Af det de tjener over det nævnte beløb skal de betale 20% yderligere i skat.

Top-topskatten er sat i verden af samme årsag som topskat. Fordi “vi” vil have flere penge i statskassen til sjov, ballade og fis i kasketterne. Og samtidig for at jævne den økonomiske ulighed mellem de forskellige indkomstgrupper.

Her kan du læse mere om: Hvad er top-topskat?

Vil du vide mere om hvad topskat er?

Du kan også læse vores artikel om: Hvordan tjener man mange penge?. Endvidere vil du under menuen kunne finde en masse artikler:

Guides ➡️Hvordan tjener man mange penge? ➡️*vælg en artikel du vil læse*

Endvidere vil du også kunne se at vi har skrevet artikler omkring forskellige jobs og hvad de tjener. Noget der debatteres højt i øjeblikket.

Her har vi både skrevet artikler om SkraldemændPædagogerRengøringsassistenter… og mange flere!

På siden vil du også finde inspiration til andre indtægtskilder. Både hvorpå du kan forøge din formue, udnytte besparelse bedst muligt og i det hele taget gøre dig mere uafhængig af dit fuldtidsjob.

 

Har du forslag til hvad vi skal skrive om næste gang? Så skriv gerne til os: kontakt@dinformue.dk.

 

Tak fordi du læser med! 🙂

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.