Omlægning af lån for begyndere
4 min readHvorfor omlægning af lån?
Når du har fast ejendom og ejendomsfinansiering? Så vil du ikke kunne undgå at høre om omlægning af lån. Omlægning af lån betyder at du reelt set erstatter dit lån med et nyt – men hvorfor skal du gør det? Du har jo sikkert er lån der er 10, 20 og måske endda 30 år ud i fremtiden. Hvorfor begynde at ændre på fremtiden nu?
Det kan der være nogle gode grunde til.
Selve det tekniske bag omlægningen kommer vi ikke rigtig til i denne artikel. Men vi kommer ind på fordele, ulemper og hvorfor. Helt ned i ankelhøjde!
Baggrunden for omlægning af lån
Først skal vi klarlægge spillereglerne:
- Der er tilpasningslån med variabel rente
- Der er obligationslån med fast rente
Det er typisk lån med fast rente, hvor det giver mening at foretage en omlægning. Fordi:
- Du har et lån med fast rente på fx 2% og renten stiger, så falder kursen.
Husk den sætning: Stiger renten, så falder kursen. Du behøver ikke vide præcis hvordan det teknisk fungerer – ikke i denne artikel.
Hvis kursen falder, så bliver dit lån med fast rente, billigt at indfri.
Så husk: Kursen falder = mindre gæld HVIS du indfrier lånet
Allerede nu ved du at hvis du ser at renterne stiger på lån, generelt, så falder kursen og DIT lån vil være billigere at indfri.
Men hvad nu hvis du ikke har penge til at indfri det?
Så erstatter du det bare med et nyt lån, som til gengæld vil have en højere rente. Dette kaldes omlægning af lån.
I langt de fleste tilfælde. Ikke alle, men i hvert fald de fleste. Så vil du have en så stor reducering af din gæld at din højere rente sagtens kan klare forskellen uden du vil bemærke det i din daglige økonomi.
Det er så fordi at du får et højere rentefradrag. Det går vi ikke yderligere i detaljerne med. Men det er blot for at understrege at trods en højere rente, kan det stadig blive billigere!
Historik
Historisk set har folk omlagt deres lån i flæng når renten har ændret sig med 2%. Altså i ovenstående tilfælde, så skal den nye faste rente være 4% før der er sket en omlægning af lån.
De fleste gør det fordi:
- Ingen forventer at have det samme lån i 30 år ad gangen alligevel og gerne vil være gældfri før
- Typisk foretages der omlægning af lån hvert 4-6 år uanset. Dette blandt andet fordi folks behov i forskellige livsfaser også ændrer sig.
- Det er en unik mulighed for at få en lavere gæld
- Du kan altid gå tilbage i en lavere rente, hvis det selvfølgelig giver mening. Også uden at restgældsreduceringen kommer retur i mergæld.
Hvad gør du herfra?
Hvis du gerne vil høre mere til omlægning af lån, så kan du tage fat i din bank. Men du kan også med fordel forsøge at snakke med flere banker for måske at få den komplette rådgivning, hvis ikke du føler du er helt med efter samtalen med din egen bank.
Det kan du fx gøre rigtig, rigtig nemt via dette link til➡️ MyBanker ⬅️
Det er også via Mybanker at du kan få det bedste tilbud på omlægning af lån.
Det har du ikke læst om:
Det kan ikke gøres klart nok, at denne artikel er på helt, helt begynder-niveau. Det du bl.a. ikke har hørt om, men som du formentlig vil stifte bekendtskab med er:
- Omlægning af tilpasningslån og beskatning heraf
- Risiko og forventninger til fremtiden – hvordan du forholder dig til det (giver mere mening at snakke med din bankrådgiver om)
- Fordele ved en lavere bidragssats ved en lavere gæld
- Rentefradragets betydning (ligeledes fra din bankrådgiver)
- Omkostningerne ved det
Hvis du som et alternativ til omlægning af lån, men stadig i forbindelse med indfrielse, så kan du også læse: Er det nu du skal sælge?
Her hjælper vi dig med at undersøge mulighederne, stadig udnytte friværdi og restgæld, kurser mm.
Og ikke mindst hvad dit næste skridt er! 🙂