22/04/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Børneopsparing – giv børnene en god start

5 min read
Børneopsparing - opsparingskonto til børn

En børneopsparing er med til at give de bedste forudsætninger for dit barn. Helt lavpraktisk får du en opsparingskonto som er låst indtil dit barn bliver mellem 14-21 år. Du bestemmer selv hvor længe børneopsparingen skal løbe, men typisk vælger de fleste 18 eller 21 år.

Du har mulighed for at indbetale kr. 6.000 årligt i 12 år – eller samlet kr. 72.000. Fylder du opsparingskontoen helt op, får dit barn bedre mulighed for:

 • At flytte hjemmefra når han/hun bliver 18 år
 • Kørekort eller til at købe en bil, hvis barnet studerer langt hjemmefra
 • At kunne købe større ting såsom computer, bøger mv uden problemer til sin uddannelse

At ligge kr. 500 til side om måneden er bedre end at skulle finde pengene den dag hvor behovet opstår. Børneopsparingen skal være oprettet inden barnet er fyldt 15 år.

Fordelene ved en børneopsparing

Udover at dit barn får en lang større fordel i starten af sit voksenliv, er der en del praktiske fordele som du skal kende til.

 • Afkast på børneopsparingen er skattefri. Alt hvad du tjener af renter og afkast via investeringer skal dit barn ikke betale skat af
 • Pengene er bundet. Uanset hvordan jeres økonomi kan komme til at se ud, kan der ikke tages penge fra kontoen. Det kan skabe en stor tryghed. Dette kan også give andre der indbetaler til kontoen en stor tryghed
 • Der kan indbetales kr. 500/måned til børneopsparingen – start tidligt for at få det maksimale ud af opsparingskontoen
 • At oprette en børneopsparing giver dit barn en tidlig introduktion til økonomi og investeringer. Dette kan hjælpe dem med at træffe økonomiske beslutninger i fremtiden.

Børnebørnskonto /børnebørnsopsparing

En børneopsparing kan også bruges som en børnebørnsopsparing. Det er forskelligt fra bank til bank om du kan oprette en konto i et barns navn, da dette typisk kræver forældrenes accept. Her kan i altid høre nærmere ved jeres egen bank.

En børnebørnskonto kan skabe tættere bånd mellem dig og dit barnebarn, da i kan arbejde sammen for at nå en fælles økonomisk mål. I starten vil barnet formentligt være for lille til at forstå betydningen af penge, men i takt med at barnet bliver ældre vil de få mulighed for at lære hvad det vil sige at have penge – og hvordan de bruges.

Børneopsparingen bør investeres

At investere dine børns opsparing kan hjælpe dine børn med at opnå et højere afkast på børnenes opsparing, sammenlignet med at lade pengene stå på en bankkonto med lav rente. I øjeblikket giver en børneopsparing 0,8% i rente. Det gennemsnitslige afkast ved at investere i aktier er mellem 5-8% over en lang tidshorisont.

At investere kan hjælpe dine børn med at beskytte opsparingen mod inflationen, så du kan sikre, at du kan købe lige så meget i fremtiden med pengene, som de kan i dag. I takt med at årene går vil inflationen medføre højere priser, som vi så i 2022. Med et potentielt højere afkast vil dit barn også opleve en lang større finansiel frihed, så de nemmere kan nå deres økonomiske mål som f.eks. at købe en bolig, tage ud og rejse eller noget helt tredje. Det er dog vigtigt at huske på, at investering også indebærer risici.

Det er derfor vigtigt at undersøge og forstå de risici, der er forbundet med de investeringer, du overvejer. Læs evt. her hvorfor du bør investere dit barns opsparing.

Renter på børneopsparinger

Vælger du ikke at investere dit barns børneopsparing, kan du lade pengene stå på en konto og få renteindtægter. Renten på en børneopsparing kan variere fra bank til bank, og kan også variere afhængigt af den valgte type af opsparingskonto. Generelt set, kan du forvente en lavere rente på en børneopsparing end på en almindelig opsparingskonto, da banken kan disponere over pengene i længere tid.

Det er vigtigt at undersøge renten hos flere forskellige banker og finansielle institutioner, før du vælger hvor du vil have din børneopsparing, da renteniveauet kan variere meget. Det er også vigtigt at tjekke om der er nogle andre krav eller begrænsninger til kontoen, såsom minimum indskud el. lignende.

Det er også værd at bemærke, at renten kan ændre sig over tid, så det er en god idé at holde øje med renten på børneopsparingen og overveje at skifte bank hvis det kan give dit barn et bedre afkast

Sådan opretter du en børneopsparing

Der er flere måder hvorpå, du kan oprette en børneopsparing på.  Her får du nogle trin, som kan hjælpe dig med at komme i gang:

 1. Vælg en opsparingskonto: Der er mange typer af opsparingskonti, du kan vælge imellem, herunder børneopsparinger, toprente, og andre opsparingskonti, der er specifikt designet til børn. Vælg den konto, der passer bedst til dit børnebarns alder og dit økonomiske mål.
 2. Opret kontoen: Når du har valgt en konto, skal du oprette den ved at udfylde en ansøgning og sende den til banken eller den platform, du har valgt. Du kan gøre dette online, eller du kan besøge en filial. Du vil sandsynligvis skulle give oplysninger om dit barn, såsom navn, fødselsdato, og adresse, samt dit eget ID.
 3. Indsæt penge: Når kontoen er oprettet, kan du begynde at indsætte penge på kontoen. Dette kan gøres ved at overføre penge fra din egen konto eller ved at modtage gaver fra familie og venner.
 4. Overvej investeringer: Nogle opsparingskonti giver mulighed for at investere barnets penge. Som vi nævnte tidligere kan investeringsløsninger give et højere afkast end at have pengene stående på en opsparingskonto. Men det er vigtigt at undersøge og forstå de risici, der er forbundet med de investeringer, du overvejer.
 5. Følg op: Det er vigtigt at følge op på børneopsparingen regelmæssigt for at sikre, at den fortsat er på rette kurs for at nå dit økonomiske mål og justere evt. investeringer.

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.