18/07/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Skats positivliste i 2024

2 min read
skats positivliste

Denne liste: Skats positivliste, er en liste der fortæller hvordan du bliver beskattet når du investerer i fonde og investeringsselskaber.

Skats positivliste – hvad er det?

En liste over alle fonde der beskattes på samme måde som aktier, er kort fortalt skats positivliste. Denne liste er alene, som førnævnt, gældende for fonde og investeringsselskaber. Hvis du fx tager en iShares MSCI værdipapir, hvilket er en stor passiv indeksfond.

Modsat Sparindex Value aktier som ikke er på liste, men som beskattes som aktier, da det er en investeringsforening.

Det er sikkert allerede indviklet at forstå skats positivliste, men det skal nok gå hen og give lidt mening.

Beskatning – skats positivliste

Her er det der gør det vigtigt for dig at forstå skats positivliste. For hvis en investeringsfond er på skats positivliste, så er den beskattet som aktieindkomst. Når det er aktieindkomst så betyder det at skattesatsen er afhængig af hvor stort et afkast du har.

Det vil sige at du betaler 27% aktieskat af de første 61.000 kr. du har i afkast. Derefter betaler du 42% i skat af det afkast der er over 61.000 kr.

Men her er det du skal være opmærksom på:

Hvis du ikke kan finde investeringsfonden på skats positivliste så beskattes den som kapitalindkomst.

Når det gælder kapitalindkomst er lidt mere kompliceret at forstå end aktieskat af førnævnte afkastgrænser. For her er det sådan noget som fradrag for renteudgifter, om du betaler topskat, er medlem i folkekirken, fradrag for befordring mm. som påvirker det.

Satsen for afkastet af kapitalindkomst er derfor godt mellem 37 og 42%. Vi kan prøve at tage udgangspunkt i at skattesatsen er 38%.

Hvis din investeringsfond IKKE er på skats positivliste så betaler du 38% i skat fra første øre du har afkast (lidt karikeret … men stadig).

Men hvis den derimod ER på skats positivliste, så betaler du en lav skattesats af de første 61.000 kr. af afkastet. Altså de 27%.

Dette eksempel er med udgangspunkt i et opbevaringsdepot til værdipapirer. Og der er altså ikke taget højde for andre typer depoter, ligeledes at det er dine frie midler der bruges – og fx ikke pensionsmidler.

Hold godt fast!

Her er årsagen til at det er RIGTIG VIGTIGT for dig at kende til det her.

Når det drejer sig om kapitalindkomst som beskatning af værdipapirer. Så skal du tænke på dit barn. For dit barn har et personfradrag i 2024 på 49.700 kr. Det betyder at der altså IKKE BETALES SKAT af de første 49.700 kr. af det årlig afkast. Hvilket jo er helt vildt …

Du kan i øvrigt se skats positivliste lige her: SKAT’s Positivliste

Nu du er i gang, så kan du lige så godt få boostet din viden med 3 investeringsstrategier der har altid har vundet

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.