25/06/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Hvorfor bør du overveje at investere?

5 min read
Investering

Hvorfor bør du investere?

Du kender enten nogle, eller har læst om folk der investere. De samme folk der investere har formodentlig også opbygget en formue af en størrelse du måske ville ønske, eller en formue der er vokset i en hastighed du ville ønske din også udviklede sig med.

Det kan være en jungle at finde rundt i hvad du skal investere i. Der er rigtig mange måder hvorpå du kan opbygge din formue med investeringer, om det er i ejendomme, aktier, obligationer, øvrige værdipapirer som optioner og futures, kryptovaluta, valuta og meget, meget mere.

Den helt grundlæggende årsag til at investere er at du kan få mere ud af dine penge. De penge som alligevel vil gå til den unødvendige gulerodskage til kaffen. De penge som du egentlig ikke ser, men som du alt andet lige vil tilpasse dit madbudget med. For om I får rugbrød en eller to gange mere i måneden vil du formodentlig ikke bemærke.

Dét skal være årsagen til hvorfor du skal begynde at investere. Du skal investere for at få flere penge til dig selv i fremtiden.

Det behøver ikke at være kompliceret at investere

Der findes rigtig mange gode og nemme måder at begynde at investere på. Et godt og nemt sted at starte er faktisk din egen bank. Du vil dog nok også møde nogle der mener at banken ikke har gode investeringsprodukter, men det er klart at hvis du er en haj til aktieanalyser og har timer nok til at pleje din portefølje, så er det nok ikke en god idé med de løsninger der er via banken.

Men skal du bare i gang med at investere, så kan det nu godt være en god idé at investere via din bank.

Din bank har helt sikkert nogle forskellige puljer du kan investere i, som typisk og helt generelt på tværs af banker er inddelt i:

 • Lav risiko
 • Middel risiko
 • Høj risiko
 • Maks risiko

Det er ganske let. I princippet skal du bare vælge en af de fire muligheder. Men hvilken risiko skal du vælge at investere i?

Det kan din bankrådgiver helt sikkert hjælpe dig med. Bankerne har mange gode forskellige programmer udført at psykologer og investeringseksperter der sørger for at du ikke løber en risiko du ikke har det godt med i maven. Det kan din bankrådgiver hjælpe dig med.

Helt overordnet så skal du:

 1. Få et møde med din bankrådgiver og find ud af hvilke investeringsprodukter de har.
 2. Find ud af sammen med din rådgiver hvilken risiko der passer til dig.
 3. Din bankrådgiver sørger for at du investere i det du gerne vil investere i.
 4. Se din formue i investeringer stige over tid og høst når du har lyst.

Hvad er de forskellige puljer/investeringsprodukter?

Typisk er en pulje en kombination af rigtig, rigtig mange forskellige aktier og obligationer. Hvis du investere 100 kr. i en pulje, så går der måske 3 kroner der investeres i den danske stat. 82 øre er investeret i Microsoft, 77 øre er måske investeret i Novo Nordisk, 50 øre er måske investeret i realkreditobligationer – og jeg kunne blive ved.

Puljerne som bankerne har, har i de fleste tilfælde været i gang i mere end 20 år. Og hvis ikke det var fordi at de kunne få 100 kroner til at blive mere end 100 kroner, så var det nok ikke en mulighed stadig at have dem.

Det her er uden tvivl den helt klare, simple og nemme løsning for dig at komme i gang med at investere på.

Investeringsalternativer

Når du engang er blevet komfortabel med dine investeringer, så er der et hav af alternativer. Her vil jeg prøve at liste blot nogle ud som er noget helt andet end puljeinvesteringerne som vi nævnte før:

 • ejendomsinvestering. Hvor du køber ejendomme og udlejer dem.
 • køb af guld, sølv og diamanter. Her skal du være opmærksom på hvor du opbevare dem og at nævne det for din forsikring så snart det bliver erhvervet. Du kan eventuelt læse lidt om hvorfor du bør få et forsikringstjek af og til her.
 • køb af enkeltaktier, obligationer og lignende. Her vælger du selv hvilke værdipapirer du ønsker at købe.
 • køb af investeringsvin. Vin er blevet en god og sjov alternativ måde at investere på. Men det kræver lige lidt know-how for hvordan du finder de vine som formodentlig stiger i værdi.
 • køb af eksklusive ure. Rolex, Omega, Tudor mm. har vist sig at være gode investeringer. Køb et ur fra et anerkendt mærke, pas godt på det og vent nogle år med at sælge det.

… der er stadig mange, mange flere alternativer at investere i end ovenstående. Men ovenstående vil alt andet lige være mere komplekse idet det kræver særlig viden. Ovenstående alternativer kræver også flere penge at investere med hvor risikoen vurderes at være væsentlig højere. Eksempelvis, du køber to dyre flasker vine som står i din kælder. Din kælder bliver oversvømmet eller din søn kommer til at vælte dem så de går i stykker. Din investering er nu intet værd. Det sker ikke vil at investere i puljer som vi indledte med. Hvis her Novo Nordisk går konkurs, har du måske kun tabt ca. 80 øre i stedet for alle 100 kr.

Ønsker du at læse mere om hvor og hvordan du kommer i gang med at investere i de forskellige puljer, så kan du prøve at se nærmere på Investeringskonto FRI.

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.