22/04/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Plejer du finansieringen i din bolig?

4 min read
Finansieringen i din bolig

Finansieringen i din bolig afhænger af dig

Finansieringen i din bolig, og markedet omkring din bolig bør have din interesse.

Ønsker du at pleje din formue i form af din aktuelle økonomi, er det en god idé at holde dig opdateret på den finansiering du har i din bolig. Din finansiering i din bolig er måske over 30 års løbetid, eller har været. Men vi har nu stadig til gode at se nogle danskere have det samme lån i deres bolig, i hele lånets løbetid.

Den finansiering du har i din bolig i dag er helt sikkert den rigtig løsning i momentet da du valgte det. Men der skal umiddelbart ikke mange ændringer til før det er en god idé at pleje finansieringen.

Der er muligheder for at reducere din restgæld markant, forberede dig på et salg i fremtiden, at optimere din daglige økonomi til fremtiden.

Rentemarkedet ændrer sig – også selvom du har fast rente i din bolig

Her i 2022 er der rigtig mange der har kunne reducere deres samlede gæld i deres bolig markant. Det har de gjort ved at gå fra en lav rente til en højere rente – helt simpelt og kort fortalt.

I denne blot behøver du ikke at skulle være en haj til hvordan det hænger sammen, men det skal gerne give dig appetit til at være nysgerrig omkring dit lån. Det kan blandt andet være ved at vide lidt om hvad der påvirker rentemarkedet generelt.

Helt overordnet. Når det bliver dyrere for dig at bo i din bolig, vil boligværdien falde. Er din bolig mindre værd, så stiger renten. Stiger renten, så kan du gå fra en lav rente til en høj(ere) rente og her har du muligheden for at reducere din restgæld markant.

Det kan også gå den anden vej

Du kan naturligvis også gå fra en højere rente til en lavere rente. Det vil dog modsat alt andet lige betyde at du får en større restgæld. Til gengæld kan det være du får flere penge til dig selv hver måned. Dem kan du jo så eventuelt bruge på noget investering og på den måde få endnu mere ud af din finansiering i din bolig.

Forbered dig, hvis du vil sælge din bolig

Det er en god idé at være ajour på rentemarkedet når du vil sælge din bolig. Hvordan er rentemarkedet i forhold til det lån du har i dag (hvor stor forskel er der?) og kan du se en sammenhæng i værdien af din bolig og boliger generelt?

Du bør løbende gøre dig nogle overvejelser som hvis du fx ønsker at sælge inden for 1 år, 3 år, 5 år.

Ønsker du at sælge inden for 2-3 år og du eventuelt kan reducere restgælden i din bolig fordi renten er steget, så vil det i 9 ud af 10 tilfælde være smart for dig og din formue, at ændre finansieringen i din bolig allerede nu. Reducér gælden mens du kan og hold dig til din plan.

Fast og variabel rente – afgørende for finansieringen i din bolig

At konvertere lån for at reducere din samlede gæld og  få en lavere ydelse er typisk noget man gør ved fastforrentede obligationslån – se evt. denne video.

Det ændrer dog ikke på at ca. 50% i dag tager variabelt forrentede lån, hvor de har en fast rente i en given periode. Men til gengæld er renten lavere end den fastforrentede rente på det givne tidspunkt.

Hvis du har mulighed for at vælge en variabel rente, hvor renten er lav, er det fordi du er kreditgodkendt til at kunne have den faste rente som er højere og dyrere.

Hvis du virkelig vil optimere din formue, så bør du bruge differencen fra det billige lån (den variable rente) til det dyre lån (fast rente) til at nedbringe fx dit boliglån i banken hurtigere. ELLER du bør opspare eller investere besparelsen mellem dine to lån.

Hvis ikke du gør noget aktivt, så ender det med et unødvendigt ekstra restaurantbesøg mere i måneden.

Jeg håber du har fået en sult til at være opmærksom på din boligfinansiering og i fremtiden ynder at være forberedt på markedet.

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.