22/04/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Vurdering af bolig: Den gode boligvurdering

9 min read
Vurdering af bolig

Vurdering af din bolig gør dig ajour

At holde sig ajour med din boligvurdering er en god idé. Særligt fordi det gør dig god overfor din bank når du skal snakke om ejendomsfinansiering.

Men det er ikke nødvendigvis en god idé at anmode bank- og realkredit hver gang du ønsker en ny vurdering. For hver gang du får en vurdering derfra, har dit realkreditinstitut en vurdering der er registreret så det kan bruges til udlån. Kort sagt – du er låst, når du får en vurdering.

Hvis du derimod kan time det og få vurderinger som giver dig en indikation af hvor du er henne prismæssigt, så ved du hvornår du skal tage fat i banken.

En vurdering af bolig kan bruges af både købere, sælgere og det offentlige.

De vigtige boligvurderinger

En boligvurdering er en professionel vurdering af en ejendoms værdi, udarbejdet af en autoriseret vurderingsmand eller en ejendomsmægler. En vurdering af bolig kan bruges af både købere, sælgere og det offentlige og den store fordel ved en vurdering afhænger af formålet. Vurderinger kan bruges til:

 1. Salg af bolig: En boligvurdering giver en objektiv vurdering af, hvad din bolig er værd på det nuværende marked. Dette er nyttigt, hvis du overvejer at sælge din bolig, da det giver dig en idé om, hvor meget du kan forvente at få for den. Du kan få en gratis salgsvurdering fra en ejendomsmægler lige her.
 2. Køb af bolig: Hvis du er i gang med at købe en bolig, kan en boligvurdering hjælpe dig med at afgøre, om prisen, sælgeren forlanger, er rimelig i forhold til den aktuelle markedsværdi. I langt de fleste tilfælde vil du opleve at vurderingen du får fra realkreditinstituttet matcher med købesummen på ejendommen. I visse tilfælde kan vurderingen være lidt lavere. Det er fx hvis der er to sommerhuse som ejer en del af en grund sammen eller hvis der er tale om billige ejendomme, som giver begrænsninger i lånemulighederne.
 3. Finansiering: Banker og långivere kræver ofte en boligvurdering som en del af processen med at godkende et boliglån. Dette er for at sikre, at den lånede mængde er i overensstemmelse med boligens værdi. Her er der mange som optager lån i boligen til køb af biler, både eller andre større køb.
 4. Skatter og afgifter: Ejendomsskatter og afgifter beregnes ofte ud fra en vurdering af dit hjem. Jo højere vurderingen er, desto højere kan dine ejendomsskatter være. Dette var særligt oppe i september 2023 da SKAT offentliggjorte mange nye vurderinger, som var noget højere end hvad virkeligheden afspejlede.
 5. Forsikring: Nogle forsikringsselskaber kan bruge boligvurderinger til at fastsætte præmier for ejendomsforsikring. En nøjagtig vurdering er vigtig for at sikre, at din ejendom er dækket korrekt. Det er sjældent at forsikringer tager ud og kigger på ejendomme i dag, men det ses stadig ved landbrugsejendomme og store erhvervsbygninger.
 6. Arv og skifte: Ved arv og skifte af ejendomme er en boligvurdering ofte nødvendig for at fastsætte arveafgifter og rettigheder til arven.
 7. Forhandling: En boligvurdering kan bruges som forhandlingsgrundlag, hvis du forhandler med en sælger eller køber om prisen på en ejendom. Dette ses oftest når en køber og sælger mødes og skal duellere om en pris. Uvildige vurderinger kan hjælpe med at afklare hvad man skal byde / sælge sin ejendom for.
 8. Planlægning af renoveringer: Hvis du overvejer at renovere eller udvide din bolig, kan en boligvurdering give dig en idé om, hvordan disse forbedringer kan påvirke ejendommens værdi. Mange banker og realkreditinstitutter skal bruge en forhåndsvurdering af din ejendom – altså en vurdering hvor man tager udgangspunkt i den fremtidige værdi når forbedringerne er lavet. For at få en forhåndsvurdering skal du vide hvad du vil lave på din ejendom og hvad dette kommer til at koste.
 9. Juridiske formål: En boligvurdering kan også bruges i juridiske sammenhænge, f.eks. i forbindelse med arvestridigheder eller skilsmisser.

Det er vigtigt at bemærke, at en boligvurdering skal udføres af en professionel med relevant uddannelse og kendskab til lokalområdet for at sikre at du får den rigtige vurdering første gang.

Er din bolig steget i værdi? Se det her.

Gør boligen klar til at få en frisk vurdering

Det kan være en god idé at have gjort din bolig klar til at få besøg – dette ser vi almindeligvis når vi får gæster på besøg. En vurderingskonsulent er også en af dine gæster og her er det også vigtigt at du sørger for at give et godt førstehåndsindtryk af din bolig.

At gøre sin bolig klar til en boligvurdering kan have indflydelse på den endelige vurdering. Her er nogle skridt, du kan følge for at optimere boligens præsentation:

 1. Ryd op og fjern unødvendige genstande:
  • Fjern rod og unødvendige genstande fra rummene for at skabe et mere åbent og ryddeligt udseende. Når der kommer besøg i din ejendom er det vigtigt at de ikke går og bliver irriteret over ledninger der fylder og sko der roder. Der skal være plads til at boligen er i fokus.
 2. Gør rent og reparer:
  • Grundig rengøring kan give et bedre indtryk. Reparer små skader og mangler, da disse kan påvirke boligens indtryk og værdi. Små skader kan fx være løse dørhåndtag som får gæsterne til at tænke; er der måske lidt mere vedligehold ved ejendommen end først antaget?
 3. Vedligehold have og udendørsområder:
  • Sørg for, at haven og udendørsområderne er velplejede. Klip græsset, fjern ukrudt, og sørge for, at planter og blomster ser sunde ud. Har du “stikkeplanter” såsom brombærbuske mv kan det være en god idé at få disse klippet ned, da det ellers kan virke uoverskueligt og træls
 4. Opdatering af interiør:
  • Mindre opdateringer som maling, udskiftning af beskadiget tæppe eller reparation af defekte elinstallationer kan forbedre boligens udseende og indtryk. I en travl hverdag kan man komme til at slå ting ind i væggene der efterlader en plet uden maling – få det malet over og gjort i stand.
 5. Lys og luft:
  • Sørg for, at boligen er godt oplyst og godt ventileret. Åbne gardiner og vinduer for at lade naturligt lys komme ind. Er det i vinterperioden skal du huske at vaske dine vinduer da rene vinduer er med til at lukke mere lys ind i din bolig.
 6. Vis din bolig fra sin bedste side:
  • Tænk over hvordan hvert rum præsenteres. Placer møbler på en måde, der viser rummets potentiale og gør det nemt for vurderingsmanden at bevæge sig rundt.
 7. Vedligehold dokumentation:
  • Gem dokumentation for eventuelle forbedringer eller renoveringer, da dette kan være nyttigt for vurderingsmanden.
 8. Præsenter unikke træk og fordele:
  • Hvis din bolig har særlige træk eller fordele (f.eks. energieffektive apparater, opdaterede VVS-systemer osv.), så sørg for at informere vurderingsmanden om disse.
 9. Undersøg lokale markedsforhold:
  • Det kan være nyttigt at have viden om det lokale boligmarked, herunder nyligt solgte boliger i området, for at kunne give vurderingsmanden relevant information.
 10. Vær åben og informativ:
  • Vær parat til at besvare eventuelle spørgsmål, som vurderingsmanden måtte have om boligen.

Husk, at vurderingsmanden skal foretage en objektiv vurdering baseret på boligens tilstand og de lokale markedsvilkår. Disse trin kan dog hjælpe med at sikre, at boligen præsenteres på den bedst mulige måde.

Få en højere vurdering af bolig ved at energioptimere

Købere – særligt førstegangskøbere – elsker at købe ejendomme som er energioptimeret. Huske der har energimærkning E til G er ca. 2 måneder længere om at sælge end hvis man sammenligner med boliger som har et energimærke A til C. Forventer du at skulle sælge i fremtiden kan det være en god idé at energioptimere sin bolig allerede nu.

En god energioptimering giver dig:

Energioptimering af dit hjem kan have betydelige fordele, både for din økonomi og for miljøet. Ved at implementere energieffektive løsninger (dette kan fx være et tjek af taget) kan du opleve en markant reduktion i dine el- og varmeudgifter på lang sigt.

Ikke kun er energioptimering en økonomisk gevinst, det gavner også miljøet. Mindre energiforbrug betyder lavere udledning af drivhusgasser og mindre belastning af vores økosystemer. Desuden forbedrer det også komforten i dit hjem. Et energioptimeret hus er bedre til at opretholde den ønskede temperatur, hvilket skaber et mere behageligt miljø uden udtalte temperatursvingninger året rundt.

Samtidig kan en energioptimering også have positive indvirkninger på dit indeklima. Bedre isolering og ventilation kan føre til renere luft og færre allergener, hvilket resulterer i en bedre sundhed og trivsel for dig og din familie.

Værdien af din ejendom kan også drage fordel af energioptimering. Potentielle købere vil værdsætte de lavere energiomkostninger og den bæredygtige livsstil, som et energioptimeret hjem tilbyder. Derudover er der ofte adgang til incitamenter og støtte fra både regeringer og organisationer for dem, der ønsker at gennemføre energieffektive opgraderinger. Dette kan yderligere mindske omkostningerne ved at optimere dit hjem.

Sidst, men ikke mindst, betyder energioptimering også mindre vedligeholdelse. Systemer og materialer slides langsommere ved lavere belastning, hvilket resulterer i færre udgifter til reparationer og udskiftninger. I en tid med stigende energipriser og øgede miljøkrav, er energioptimering en investering i fremtiden. Selv små ændringer, som at skifte til LED-lys eller forbedre isoleringen, kan have en markant indvirkning på både din økonomi og miljøet. Det er en win-win situation for alle parter.

Husk at du kan holde din bolig up to date ved at have en vedligeholdelsesplan af dit hjem.

Se også denne video om de 6 forbedringer du kan lave på din bolig, som giver den bedste værdiforøgning af dit hjem:

Sådan laver du din egen boligvurdering

Få en nem og hurtig vurdering – gratis!

Når du nu ikke skal have en vurdering af din bolig, fra din bank, så kan du få den på en anden god og nem måde!

Du går sådan set bare ind på Valuea.dk og bestiller vurderingen på mindre end 1 minut.

Indtast adresse og mail, så får du en skønnet vurdering ud fra markedet. Dog tager den ikke højde for eventuelle forbedringer du har lavet. Det kan den af gode grunde ikke se.

Men den kan du bruge løbende. Samtidig kan du også holde øje med om der er ejendomme i dit nærområde som er solgt inden for 6 måneder. Hvis du ser en ejendom med en høj kvadratmeterpris i forhold til din, solgt inden for 6 måneder, så skal du slå til med en ny vurdering.

De to redskaber med at holde dig ajour via Valuea.dk eller ved selv at tjekke solgte boliger i nærområdet, er en gave for dig.

Nu ved du lige præcis hvornår du skal anmode om en ny vurdering. Og det er også her hvor du vil få den bedst mulige vurdering.

 

Goderne …

Ved en højere vurdering af din bolig, er det muligt at få en lavere bidragssats. Jo mindre du skylder i din bolig, i forhold til din vurdering, jo bedre for dig.

Samtidig kan du skabe noget “friværdi” på den måde at selvom du ikke sælger, så kan du låne billigt i din bank. Hvis du så skal have finansieret aktier, bil eller andet til din formue, så kan du med fordel gøre det herigennem.

Er du interesseret i hvordan du ellers kan udnytte vurderinger? Så se denne artikel: Er det nu du skal sælge?

 

 

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.