27/04/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Skal du bruge en uvildig rådgiver i 2024?

5 min read
uvildig rådgiver

I Danmark er der flere og flere der skifter bank og bruger en uvildig rådgiver. Tendensen skyldes dels utilfredshed med nuværende bankrådgiver og dels priser, hvor sidstnævnte handler for forbrugere om at få det billigste.

Der er flere måder at kunne finde en anden bank og rådgiver på. I første omgang kunne man prøve bare at spørge om man må få en ny rådgiver, bare for at prøve noget nyt.

Men foruden en ny rådgiver, så kan man finde en bank ved at:

  • Online søgning. På Google eller andre platforme for at se hvad der lige dukker op. Tag fat i dem ved at ringe eller gå ind i deres filial og spørg efter et møde med en rådgiver. Måske kan du ikke få et med det samme, men så kan I aftale nærmere.
  • Sammenligningshjemmesider som fx MyBanker, hvor du via linket her nemt og hurtigt kan komme i gang.
  • Feedback og anbefalinger fra venner og familie. Spørg dem der minder mest om dig – hvilket er dem du har i din omgangskreds. Spørg om deres erfaringer og lyt efter om det er noget du kan nikke genkendende til.
  • Anmeldelser på Trustpilot, Facebook mm. Se hvem der har rigtig mange tilbagemeldinger, men husk at korrigere for hvor mange der også har givet deres tilfredshedserkendelse.
  • Bankbesøg. Trop op i en bank du tænker du gerne vil høre mere til. Gå ind, sig hej og forespørg mødet som også nævnt i første punkt.

Du kan læse mere om at skifte bank lige her: Overvejer du at skifte bank?

Men foruden ovenstående, så er der en tendens der udvikler sig som i princippet er ganske (!) unødvendig … en uvildig rådgiver.

Hvad er en uvildig rådgiver?

En uvildig rådgiver betyder også en uafhængig rådgiver. En som er professionel inden for økonomi som tilbyder rådgivning og vejledning uden at være bundet af bestemte lån, låntyper og lånekombinationer.

Derfor bør der ikke være nogen særlige incitamenter for for at fremme nogle produkter.

Ovenstående er alene betydning af ord og hvad det er på papiret. Men ikke hvordan det i virkeligheden er.

Alt andet lige bør fordelene ved en uvildig rådgiver være:

  • At du får objektiv rådgivning fra en uvildig og uafhængig rådgiver.
  • At en uvildig rådgiver giver specialiseret ekspertise.
  • Den uvildige rådgiver laver en skræddersyet planlægning

Her er nogle generelle ulemper ved en uvildig rådgiver:

  • Omkostningerne er tårnhøje. Du får altid nogle produkter du alligevel ville få præsenteret i banken. Samtidig med det, så er der ingen chance for at en uvildig rådgiver er i stand til at være 100-meter mester i alle bankers produkter.
  • Kompleksiteten i rådgivning fra en uvildig rådgiver kan være enorm. Det kan ende med at lyde mere fancy end godt er. Typisk vil din rådgiver i banken være bedre i stand til at snakke til dig i øjenhøjde hvis du lader ham/hende, som du lader en uvildig rådgiver. For din bankrådgiver kan se din historik for valg af lån, om du har haft økonomiske udfordringer og hvordan din adfærd har været ud fra det. Det kan en uvildig rådgiver ikke.
  • Det betyder også at kvaliteten af rådgivningen kan halte i forhold til hvad du vil få direkte fra banken og den bankrådgiver som SKAL være 100-meter mester i sine egne produkter.

Derudover skal du spørge dig selv om hvad din sikkerhed er for at vedkommende ved hvad han/hun taler om. For selv hvis den uvildige rådgiver har 10 års erfaring i en bank, og arbejdet som uvildig rådgiver i 5 år. Så har vedkommende været uden for krav om opdatering på pension, investering og de certificeringer der høre til.

Og hvordan kan du stole på at vedkommende overhovedet er godt nok uddannet?

Der er alligevel et kvalitetsstempel ved de der arbejder i banken. Der er du omgivet af forbrugerbeskyttelse og god skik. Din bankrådgiver vil måske gerne sælge dig lån, forsikringer og pension. Men er det en dårlig idé at tage lån hvis du kan få hvad du gerne vil have?

Er det en dårlig idé at spare op til pension?

Er det en dårlig idé at være godt forsikret med det udefrakommende?

Sidst men ikke mindst. Så er der interessekonflikter.

Interessekonflikter hos en uvildig rådgiver

Vi har set de honorarer som banker betaler “uvildige rådgivere” for at diktere deres kunder til en bestemt bank og et bestemt bankprodukt. I princippet betaler du en uvildig rådgiver for at bankrådgiveren ikke skal tænke, men bare lave arbejdet i maskinrummet.

Det kan du så få lov til at betale 5-10 gange så meget for, når du bruger en uvildig rådgiver, end hvis du bare fik rådgivningen (og ville tage imod den) fra din bankrådgiver.

Hvis du benytter dig af en uvildig rådgiver så kan du bide dig sikker på at den uvildige rådgiver vil grine hele vejen til den bank den uvildige rådgiver han henvist dig til, for at få sit honorar.

… og din bankrådgiver vil tage sig til panden og undrer sig over om ikke de penge var bedre brugt på børn, ferie, eller til den næste bil, familieforøgelse eller pensionsopsparing.

Find gerne én uvildig rådgiver i landet og bevis at både kvaliteten af rådgivningen OG at der på ingen måde er penge imellem en bank og vedkommende. Der er større chance for at vi finder enhjørninger på månen 🙂

 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.