30/05/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Skal du udskyde din elregning?

4 min read
betal elregning

At udskyde, eller ikke at udskyde sin elregning

Denne sætning ville være en del af Hamlet hvis denne fortælling skulle finde sted i 2022.

Har du også fået en rigtig stor elregning? Måske en elregning der er så stor at du har svært ved at betale den. Endda kan det være du slet ikke kan betale den?

Vi skriver nu midt november og selvom vi ikke er “juletosser” så er der altså stadig noget økonomisk planlægning.

Og du er ikke den eneste med en tårnhøj elregning, som måske også kulminerer med en varmeregning.

Det handler derfor om at se på de muligheder der er, for at betale regningerne og kommer godt igennem den kolde tid, idet vi formodentlig næsten alle tror på at de høje regninger er midlertidige.

Regeringens udspil

Du kan vente med at betale din elregning i 12 måneder hvorefter du så kan betale den over 5 år.

Som udgangspunkt lyder det lidt som at tisse i bukserne. Det er meget rart til en start, men på et eller andet tidspunkt bliver det koldt og ubehageligt igen – lidt ligesom Coronalån.

Coronalån har indtil videre bidraget godt til at mange virksomheder er drevet i konkurs idet el- og varmeregningerne ikke kan betales sammen med Coronalån.

Lige nu er der bare nødvendigvis ikke mange andre gode, eller bedre alternativer. De alternativer der end er, vil vi komme ind på i denne artikel.

Hvad kan du ellers gøre?

Det er vigtigt at pointere fra en start, at disse alternativer ikke nødvendigvis er en anbefaling. Hvad du skal gøre er op til dig og din økonomi, da det er forskelligt fra husstand til husstand. Her opremser vi blot nogle alternativer, hvor det er dig der skal vurdere hvad der er bedst.

  • Hæv en af dine små pensionsordninger. Det er normalvis ikke nogen god idé. Men hvis du har en aldersopsparing, ratepension eller måske en kapitalpension hvor der ikke står mere end 10.000-20.000 kr. så kan du hæve den utidigt. Er det en ratepension betaler du 60% i afgift af saldoen hvilket i de fleste tilfælde IKKE er en god idé. Til gengæld, hvis du har en ratepension på 12.000 kr. Så er det både begrænset hvad du kan investere den til indtil din pensionsalder. Ved en ratepension vil du kunne få de 12.000 kr. udbetalt over mindst 10 år. Det er altså 1.000 kr. om året – som du vel og mærke skal betale skat af alligevel. Det kan derfor sagtens være at det giver mere mening for dig at udbetale en lille pensionsordning, dog mod at betale en høj skat/afgift.*

*Husk på at tjekke vilkårene for din pensionsordning. Hvis du har en pensionsordning som kan udbetales når du fx er 60 år – så er det nok ikke en god idé at få den udbetalt. Du kan nemlig ikke oprette en ny pensionsordning som du kan få udbetalt allerede når du er 60 år. Behold den og sigt efter en anden løsning til at betale din elregning. På den måde beholder du muligheden for at gå på pension ‘tidligere’.

  • Lån i din bank. Det vil alt andet lige være en dyrere løsning end regeringens udspil. Ved regeringens udspil skal du betale 2% i rente af lånet til din elregning. Det vil en bank ikke kunne gøre. I få tilfælde kan det dog godt give mening alligevel. Hvis du er boligejer, kan du muligvis tage et realkreditlån hjem til en lavere rente som i øjeblikket dog ikke er fast. Dette skal du gøre hvis du i forvejen ønsker at hive nogle penge ud af friværdien på din bolig.
  •  Sælg ud af dine ting. Om det er en bil du kan gøre billigere, smykker, ure eller noget andet. Så kan det også være en god måde at få betalt din elregning på. Der er dog flere ting der er knap så sjove ved det. Det ærgerlige ved at skaffe sig af med noget man godt kan lide. Usikkerheden om det er nok til at dække den næste elregning igen. Risikoen for at andre ikke synes dine ting er det værd du sætter dem til.

Det bedste alternativ

Det klart bedste alternativ vil være, at hvis du alligevel står og overvejer at tage et realkreditlån hjem til en bil, ombygning eller noget andet, så forhøj den (hvis muligt) nok til at betale elregningen. Hvis du skal bruge mindre end 200.000 kr. vil det alt andet lige være dyrere at tage et realkreditlån. Selvom muligheden for en ekstrem lav rente er der, så er omkostningerne herved væsentlig større.

Ellers, vil det bedste alternativ muligvis være blot at benytte sig af regeringens udspil. Da det på den lange bane er den billigste. Dog må vi leve med usikkerheden om hvordan det så ser ud til den tid hvor lånet skal tilbagebetales.

Guldkornene

Til slut er der to guldkorn hvad angår din elregning.

  1. Du ved allerede at du gerne vil spare på strømmen. Og du siger sikkert til dig selv at du i forvejen gør det, for at sænke din næste elregning. Til gengæld kan du læse og få inspiration til hvordan du håndterer din elregning her: Elpriser stiger – hold forbruget nede.
  2. Du kan også få hjælp til at finde en billigere elaftale ved hjælp af GoSwitch. Her vil du få en billigere elaftale hvis ikke du har den billigste du kan få i forvejen.

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.