30/05/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

10 gode råd til den nye investor

7 min read

Har du længe gået med tanker om at starte med at investere i aktier, obligationer, bolig, pantebreve, crowdlending, alternative investeringer eller noget helt andet? Så husk at tag højde for disse 10 gode råd inden du begynder.

Kort fortalt er de ti råd:

 1. Lær grundlæggende begreber
 2. Sæt mål og skab en plan
 3. Forstå din risikotolerance
 4. Diversificer din portefølje
 5. Hold øje med omkostningerne
 6. Undgå at time markedet
 7. Løbende overvåg dine investeringer
 8. Invester i det, du forstår
 9. Hold nøje øje med skatteregler
 10. Lær af dine fejl og succeser

Lær de grundlæggende begreber at kende

Når du begynder at dykke ind i investeringsverdenen, er det vigtigt at starte med de grundlæggende begreber. Forestil dig, at du tager de første skridt ind i en ny by, og du vil lære sproget. Her er tre nøglebegreber at starte med:

 1. Aktier:
  • Forestil dig, at du ejer en lille del af et stort selskab. Aktier repræsenterer ejerskab i en virksomhed. Hvis du køber aktier i en virksomhed, bliver du en aktionær og deler både risici og belønninger med andre aktionærer.
 2. Obligationer:
  • Tænk på det som at låne penge til en virksomhed eller regering. Når du køber obligationer, låner du dine penge ud og modtager rente som betaling. Obligationer anses ofte for mere stabile end aktier, men der er stadig risici og afkast at overveje.
 3. Diversificering:
  • Forestil dig, at du har en kurv med æg. Hvis du lægger alle æggene i én kurv, og kurven taber sig, mister du alle æggene. Diversificering handler om at sprede dine investeringer over forskellige aktivklasser (f.eks. aktier, obligationer, ejendomme) for at mindske risikoen. Det er som at have flere kurve, så tabet i én ikke påvirker hele din portefølje.

Det er selvfølgelig kun få begreber i en stor verden – men så er der lidt at læse op på. Du kan også læse denne store wiki-side omkring investering – den fulde ordbog.

Sæt mål og skab en plan

At sætte klare mål er som at sætte sejl på din investeringsrejse. Det giver retning og hjælper dig med at navigere gennem de finansielle farvande. Lad os tage et dyk ind i, hvordan du kan forme dine investeringsmål. Først og fremmest er det vigtigt at tænke på, hvad du virkelig ønsker at opnå med dine investeringer. Måske drømmer du om at spare op til en rejse, købe et hus, opbygge en nødfond eller endda planlægge din pension. Identificer klart disse langsigtede mål, da de vil guide din investeringsstrategi.

En god praksis er at opdele dine mål i kortsigtede og langsigtede. Kortsigtede mål kan være inden for de næste 1-5 år, som f.eks. at oprette en “månedsopsparing” for at finansiere en ferie. Langsigtede mål strækker sig normalt ud over fem år og omfatter større livsændringer som pensionering.

Når du har dine mål på plads, er det tid til at sætte tal på dem. Bestem, hvor meget penge du skal nå hvert mål, og hvornår du gerne vil nå det. For eksempel, hvis du vil have 50.000 kroner om fem år til at købe en bil, skal du spare omkring 833 kroner om måneden.

Overvej også din risikotolerance, altså hvor meget usikkerhed du er villig til at håndtere. Dette vil påvirke, hvordan du sammensætter din portefølje. Hvis du har et langsigtet mål som pensionering, kan du måske være mere villig til at investere i aktier, der historisk set har givet højere afkast, men også kommer med større risiko.

Endelig skal målene være realistiske og justerbare. Livet ændrer sig, og det gør økonomien også. Så vær klar til at tilpasse dine mål, når nødvendigt. At investere handler ikke kun om tal på en konto; det handler om at opbygge den fremtid, du ønsker. Så sæt dine mål, følg dem nøje og husk, at jeg er her for at støtte dig på din rejse.

Forstå din risikotolerance

At forstå din egen risikotolerance er som at vide, hvor højt du er villig til at svinge på gyngerne. Det handler om at afgøre, hvor meget usikkerhed og potentielt tab du kan håndtere, uden at det går ud over dit sind og dine nattesøvn. Her er nogle trin til at finde ud af din risikotolerance, når du skal købe aktier:

 • Selvrefleksion:Tænk over dine tidligere erfaringer med penge og investeringer. Har du tidligere været ok med at tage chancer, eller har du en mere forsigtig tilgang? Din personlighed og komfortniveau med usikkerhed spiller en stor rolle.
 • Mål og tidshorisont:Overvej dine investeringsmål og hvor lang tid du har til rådighed. Hvis du har lang tid indtil du skal bruge pengene (f.eks. pension), kan du være mere villig til at påtage dig en højere risiko. Kortsigtede mål, som køb af hus om et par år, kan retfærdiggøre en mere konservativ tilgang.
 • Økonomisk situation:Tag et kig på din nuværende økonomiske situation. Har du en stabil indkomst og en nødfond? Hvis du har en solid økonomisk base, kan du føle dig mere tryg ved at tage risici.

Diversificer din portefølje

At diversificere din portefølje er som at have flere strenge at spille på, så hvis en ikke fungerer så godt, kan de andre stadig holde melodien i gang. Det hjælper med at minimere risikoen ved at sprede dine investeringer. Her er nogle måder at diversificere din portefølje på:

Forskellige aktivklasser:

Invester i forskellige typer aktiver som aktier, obligationer, og kontanter. Aktier har potentiale for højt afkast, men kommer også med højere risiko, mens obligationer normalt er mere stabile. Kontanter kan være mere sikre, men har lavere afkast.

Geografisk diversifikation:

Spred dine investeringer over forskellige geografiske områder. Investering i internationale markeder kan hjælpe med at mindske risikoen ved at undgå at være for afhængig af præstationen af en enkelt økonomi.

Branchediversifikation:

Investér i forskellige brancher eller sektorer. Hvis f.eks. teknologisektoren går ned, kan sundhedssektoren stadig præstere godt. Dette hjælper med at beskytte dig mod store tab inden for en bestemt industri.

Virksomhedsstørrelse:

Overvej at have både store og små virksomheder i din portefølje. Store virksomheder er ofte mere stabile, mens små virksomheder kan have større vækstpotentiale. Dette skaber en balance mellem stabilitet og vækst. Små virksomheder er dog også mere sårbare i nedgangstider – og du har dermed en større risiko ved at investere i disse virksomheder.

Investeringsforeninger og ETF’er:

Brug investeringsfonde eller Exchange Traded Funds (ETF’er), der automatisk diversificerer dine midler ved at investere i et bredt udvalg af aktiver. Dette kan være en enkel måde at opnå diversifikation uden at skulle købe individuelle værdipapirer. Når du køber dig ind i en investeringsforening har investeringsforeningen typisk mere end 30 aktier på en gang.

Hold øje med omkostningerne

Når du kaster dig ud i aktiemarkedet, er det vigtigt at have styr på omkostningerne. Det er som at køre en bil – der er mere at betale end bare selve køretøjet.

For det første er der mæglervirksomhedens gebyrer, som du betaler for at købe og sælge aktier. Nogle platforme opkræver et fast gebyr pr. handel, mens andre tager en procentdel af den handelsværdi, du laver. Dernæst er der spreadet – forskellen mellem købs- og salgsprisen på en aktie. Jo større spread, jo mere skal aktien stige i værdi, før du begynder at tjene penge.

Hold også øje med administrationsgebyrer, især hvis du investerer i investeringsfonde. Disse gebyrer dækker fondens driftsomkostninger og trækkes normalt automatisk fra dine investeringer. En anden post er skat. Når du sælger en aktie med fortjeneste, kan du blive pålagt kapitalgevinstskat. Skatteprocenter varierer afhængigt af din indkomst og hvor længe du har ejet aktien. Endelig, lad os ikke glemme valutakurser, især hvis du handler med aktier på internationale markeder. Ændringer i valutakurser kan påvirke den reelle værdi af dine investeringer.

Så alt i alt, ligesom når du køber noget, skal du kigge på prisen og de små skjulte omkostninger. Det er ikke altid let at undgå omkostninger, men at være opmærksom på dem kan hjælpe dig med at træffe mere informerede investeringsbeslutninger.

Undgå at time markedet

 

Løbende overvågning af dine investeringer

Hold løbende øje med dine investeringer. Det kan være at du pludselig har en stor

Invester i det, du forstår

Dette råd er meget simpelt og kræver ikke den store uddybning. Tag og invester i det du forstår.

Husk at læs op på skattereglerne

Kend din skat – her kan der være mange penge at spare.

Lær af dine fejl og succeser – den vigtigste af de 10 gode råd

Når du begynder at investere vil du opleve at du har fejl og du vil opleve store succeser. Det vigtigste af disse 10 gode råd er derfor at du kaster dig ud i det og ikke lader dig slå ud af fejl og evt. successer.

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.