30/05/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Bedste udbytteaktier – Hvornår skal man købe udbytteaktier?

10 min read
Hvornår skal man købe udbytteaktier?

Hvad er udbytteaktier?

Køber du aktier eller obligationer er du helt sikkert faldet over udbytteaktier – og måske stillet dig selv spørgsmålet “Hvornår skal man købe udbytteaktier?”. Det forsøger vi at give dig svaret på herunder.

Udbytteaktier er mere og mere populært blandt nye investorer. Årsagen til det er, at du som investor kan se et eller andet form for afkast direkte på din konto, når der betales udbytte. Når en virksomhed tjener penge, får den et overskud. Her kan virksomheden beslutte at bruge en del af overskuddet til at betale udbytte til sine aktionærer. Udbyttet kan være i form af kontanter, ekstra aktier eller andre værdier. Udbytte udbetales normalt enten kvartalsvis, halvårligt eller årligt, afhængigt af virksomhedens politik. I Danmark er det ikke alle aktier der udbetaler udbytte, mens udbyttebetaling er mere almindeligt i USA.

Det svarer til at du køber noget der hvert år giver dig penge igen.

Udbytteaktiver kan både være i direkte virksomheder som Danske Bank, Tryg og Coca Cola – bare for at nævne et par stykker. Men udbytteaktier kan også være investeringsbeviser. Altså hvor du køber et værdipapir i en pulje af andre virksomheder. Når denne pulje så får sit afkast, så betaler det udbyttet til dig. Udbytteaktier er ofte attraktive for investorer, der ønsker et stabil og regelmæssigt afkast på deres investeringer. Disse aktier tiltrækker typisk investorer, der foretrækker at modtage løbende indkomststrømme frem for at satse på eventuelle fremtidige prisstigninger på aktiemarkedet.

Men selvom det lyder rigtig, rigtig fristende. Så er der alligevel noget du skal være opmærksom på. Samtidig er der også det her med hvornår de skal købes. Rigtig mange nye investorer misforstår hvornår de skal købe udbytteaktier. Det vil også sige at når de fortæller om hvor godt det er, så spredes den manglende viden som ringe i vandet.

Så hvornår skal man købe udbytteaktier?

Hvornår skal du købe udbytteaktier? – Vent helst til efter udbyttet …

En fejl som mange begår er at de vil købe udbytteaktier lige inden de udlodder udbytte. Hvilket ikke er super smart – alt andet lige.

En udbytteaktie falder typisk (!) i værdi tilsvarende udbyttet. Det vil sige at hvis Coca Cola udlodder 10% i udbytte, så falder aktien også 10% i værdi på dagen der betales udbytte. Så når du køber en aktie før udbyttedagen, så får du udbyttet – ja. Men til gengæld skal du så også betale skat af dit udbytte fra din udbytteaktie.

Det vil altså sige at selvom det skulle give et 10% afkast, så får du ikke reelt det afkast, fordi du lige skal have udbyttet med – som du så betaler skat af.

Jamen hvornår skal man så købe udbytteaktier? Lige efter udbyttet. For udbytteaktien vil som nævnt falde i værdi ved udbyttelodningen. Men til gengæld vil den også stige løbende indtil der udloddes udbytte. “Hvornår” man skal købe udbytteaktier vil alt andet lige være efter udbyttet.

Faldgruber

Selvfølgelig er det også den perfekte verden med hensyn til at købe det efter udbyttedagen. Hvornår man skal købe udbytteaktier er også påvirket af flere parametre.

Har du råd nu? Hvis du har, så kom i gang med at investere. Drop timingen, medmindre det er en enkelt aktie du gerne vil have. Ellers så skal du bare købe den når du har tid og råd.

Tror du på virksomheden? Hvis du tror på virksomheden som har en aktie der er udbytteloddende, så kan du lige så godt også bare komme i gang. Støt den virksomhed som du tror på.

Hvor kan du købe udbytteaktier?

Det er virkelig nemt at komme i gang med udbytteaktier. Et af de nemmeste og ikke mindst også billigste steder at handle dem, er hos Nordnet. Du kan trykke på linket og oprette dig som kunde. Rigtig nemt og hurtigt. Efterfølgende kan du handle udbytteaktier som du ville handle sommertøj på nettet.

og hvad skal du købe?

Du kan finde masser af god inspiration her: 48 danske udbytteaktier. Hvis du ønsker mere inspiration kan du også prøve at læse vores artikel om aktier i en sportsgren der eksploderer. Og som har eksploderet i lang tid: Aktier i E-sport.

Bedste udbytteaktier i verden

Gode udbytteaktier har typisk visse kendetegn, der gør dem attraktive for investorer, der søger stabil indkomststrøm. Her er nogle af de fælles karakteristika, der ofte findes hos gode udbytteaktier:

 1. Høj udbytteprocent: En god udbytteaktie har en forholdsvis høj udbytteprocent, hvilket er forholdet mellem det årlige udbytte pr. aktie og aktiekursen. En høj udbytteprocent indikerer, at investoren modtager en betydelig del af sit investerede beløb som udbytte.
 2. Stabilt og bæredygtigt udbytte: Gode udbytteaktier har en historie med stabil og bæredygtig udbyttebetalinger over tid. Det indebærer, at virksomheden har en solid økonomisk præstation og en forretningsmodel, der tillader den at generere tilstrækkeligt overskud til at opretholde udbytteudbetalingerne.
 3. Forudsigelig indtjening: Gode udbytteaktier er ofte forbundet med virksomheder, der opererer i stabile og modne industrier med forudsigelig indtjening. Disse virksomheder har typisk en pålidelig indkomststrøm og kan derfor planlægge og opretholde deres udbyttepolitikker mere effektivt.
 4. Sund balance mellem udbytte og gæld: Det er vigtigt, at en virksomhed har en sund balance mellem udbytteudbetalinger og dens gældsniveau. Hvis en virksomhed betaler for høje udbytter uden at have nok likviditet eller overskud til at dække dem, kan det være et tegn på økonomiske vanskeligheder og ustabilitet. Det kan også være et tegn på at virksomheden har nået det niveau, som den finder sig tilfredsstillende – dette er også værd at være opmærksom på, når man køber sig ind i virksomheden.
 5. Konsistent historie med udbyttevækst: Gode udbytteaktier har ofte en historie med udbyttevækst, hvor de gradvist øger deres udbyttebetalinger over tid. Dette signalerer, at virksomheden har evnen til at øge sine overskud og dele dem med aktionærerne.
 6. Stærkt cashflow og solide fundamentale nøgletal: Udbytteaktier i virksomheder med et solidt cashflow og stærke fundamentale nøgletal, såsom stabil indtjening, god likviditet og lav gæld, har ofte større mulighed for at opretholde udbytteudbetalingerne på lang sigt.

Det er dog vigtigt at bemærke, at udbytteaktier også er underlagt risici, og at historiske præstationer ikke garanterer fremtidige resultater. Derfor er det afgørende at foretage en grundig analyse af virksomhedens økonomiske situation, sektortrends og markedsvilkår, før man investerer i udbytteaktier.

 

Danske udbytteaktier – se listen her

 1. Novo Nordisk A/S (NOVO-B)
 2. Carlsberg A/S (CARL-B)
 3. Danske Bank A/S (DANSKE)
 4. Vestas Wind Systems A/S (VWS)
 5. Nordea Bank Abp (NDA-DK)
 6. Ørsted A/S (ORSTED)
 7. Coloplast A/S (COLO-B)
 8. Pandora A/S (PNDORA)
 9. DSV Panalpina A/S (DSV)
 10. A.P. Møller-Mærsk A/S (MAERSK-B)

Bemærk, at denne liste kun indeholder eksempler og ikke udgør en anbefaling eller udtømmende liste. Det er vigtigt at udføre din egen undersøgelse og analysere virksomhedens finansielle præstation, fremtidsudsigter og udbyttepolitik, før du træffer investeringsbeslutninger.

Desuden kan udbyttepolitikker ændre sig over tid, og det er afgørende at holde sig opdateret med de seneste oplysninger fra virksomhederne og markedet generelt. Jeg anbefaler altid at konsultere en finansiel rådgiver eller en professionel investor, der er bekendt med de specifikke forhold på det danske marked, før du investerer i danske udbytteaktier.

Aktieudbytte fra virksomheder der sælger sodavand

Coca Cola aktieudbytte

Coca-Cola er et af verdens mest kendte brands inden for drikkevarer, og virksomheden har været en af de mest succesfulde i årtier og betragtes derfor af nogle som en af de bedste udbytteaktier der findes. Her er nogle punkter, du måske vil overveje:

 1. Globalt Brand: Coca-Cola er en af ​​de mest genkendelige brands på verdensplan. Deres produkter er tilgængelige næsten overalt, og det har skabt en enorm kundebase og loyalitet.
 2. Stabil Indtjening: Virksomheden har en historie med stabil indtjening og kontantstrøm på grund af den konstante efterspørgsel efter deres produkter.
 3. Diversificering af Produkter: Udover den ikoniske sodavand producerer Coca-Cola også et bredt udvalg af andre drikkevarer som vand, juice, energidrikke osv. Dette giver dem diversificering og reducerer risikoen forbundet med afhængigheden af ​​et enkelt produkt.
 4. Global Præsens: Coca-Cola opererer i mange lande, hvilket giver dem adgang til forskellige markeder og kulturer. Dette kan være en styrke, når det kommer til at tilpasse sig skiftende forbrugerbehov.
 5. Dividender: Coca-Cola har en historie med at betale regelmæssige dividender til aktionærer. Dette kan være attraktivt for dem, der søger stabil indkomst.
 6. Sundhedsbekymringer: Det er dog vigtigt at bemærke, at der i de seneste år har været stigende bekymringer om sukkerindholdet i sodavand og dets påvirkning på folks sundhed. Dette kan have indvirkning på fremtidig efterspørgsel og kan potentielt påvirke virksomhedens vækst. Dette kan også give nogle moralske implikationer.
 7. Teknologiske Ændringer: Med ændringer i forbrugernes præferencer og opkomsten af ​​sundere alternativer er Coca-Cola blevet nødt til at tilpasse sig. De har forsøgt at introducere flere sukkerfri og lavkalorieprodukter for at imødekomme dette.
 8. Konkurrence: Drikkevaremarkedet er konkurrencepræget, med mange virksomheder, der kæmper om forbrugernes opmærksomhed. Det er vigtigt at overveje, hvordan Coca-Cola klarer sig i forhold til konkurrenterne.

Som med enhver investering er der altid risici og muligheder at tage i betragtning. Det er vigtigt at foretage din egen forskning, overveje markedstrends og virksomhedens præstation nøje, før du træffer en investeringsbeslutning. Vi håber, disse tanker kan hjælpe dig med at få en idé om, hvordan Coca-Cola kunne være som en potentiel investering. Du har mulighed for at se Coca Colas tidligere udbytter ved at gå direkte til deres hjemmeside.

Invester i sodavand

Beslutningen om at investere i sodavand eller i virksomheder inden for drikkevareindustrien afhænger af en række faktorer. Der er både potentielle fordele og risici, som bør overvejes nøje.

Når det kommer til potentielle fordele, så har drikkevareindustrien historisk set haft en stabil efterspørgsel. Mennesker fra forskellige dele af verden fortsætter med at købe drikkevarer som en integreret del af deres daglige liv. Store drikkevarevirksomheder, såsom Coca-Cola, har en global tilstedeværelse, hvilket kan give dem mulighed for at udnytte forskellige markeder og variationer i forbrugerpræferencer. Deres ikoniske mærker har en stærk mærkegenkendelse og en loyale kundebase, hvilket potentielt kan føre til stabil indtjening og langsigtede investeringsmuligheder.

På den anden side er der også potentielle risici ved at investere i dette område. Sundhedsbekymringer i forhold til højt sukkerindhold og kalorieindhold i sodavand er blevet en stadig mere markant faktor. Dette kunne påvirke efterspørgslen, specielt hvis forbrugerne begynder at skifte til sundere alternativer. Forbrugerpræferencer ændrer sig over tid, og der er en stigende tendens mod sundere drikkevarer og naturlige ingredienser. Drikkevarevirksomheder må være i stand til at tilpasse sig disse ændringer for at forblive relevante og konkurrencedygtige. Konkurrence inden for drikkevareindustrien er intens, og det kan påvirke priser, indtjening og muligheder for vækst. Desuden har drikkevareindustrien også stået over for kritik for dens miljøpåvirkning, især i form af plastikaffald og ressourceforbrug.

Alt i alt afhænger beslutningen om at investere i sodavand eller drikkevareindustrien af dine personlige investeringsmål, risikotolerance og din opfattelse af de nuværende markedsforhold. Hvis du overvejer at investere i dette område, er det afgørende at udføre en grundig undersøgelse, evaluere virksomhedernes økonomiske sundhed og vurdere, hvordan de tackler de udfordringer, der er blevet nævnt. At have en diversificeret portefølje med en bred vifte af investeringer kan også være en fornuftig tilgang for at minimere risici.

Udover Coca Cola er der følgende virksomheder som betaler udbytte:

 1. PepsiCo, Inc.: PepsiCo er en af ​​de største konkurrenter til Coca-Cola og er kendt for sine sodavand som Pepsi, Mountain Dew og andre drikkevarer. De betaler også udbytte til deres aktionærer.
 2. Dr Pepper Snapple Group: Dette firma producerer sodavand som Dr Pepper, 7UP og Snapple. De betaler også udbytte til aktionærerne.
 3. Monster Beverage Corporation: Selvom de fokuserer mere på energidrikke, er Monster Beverage også en vigtig aktør inden for drikkevareindustrien og udbetaler udbytte til aktionærerne.
 4. National Beverage Corp.: Dette firma er ejeren af ​​mærket LaCroix og producerer forskellige former for sodavand og kulsyreholdige drikkevarer.
 5. Britvic plc: Dette er et britisk drikkevareselskab, der producerer sodavand, saft og andre drikkevarer, herunder mærker som Pepsi, 7UP og Robinsons.
 6. Cott Corporation: Dette selskab producerer private label sodavand og andre drikkevarer for detailhandelsmærker og distribuerer også nogle egne mærker.

Coca colas historiske overskud

Bemærk, at tallene nedenfor er baseret på tilgængelige oplysninger og kan variere afhængigt af forskellige kilder og regnskabsstandarder. Tallene er også afrundede og bør ikke betragtes som nøjagtige:

 • 1950’erne: Omsætning: Stigende fra flere hundrede millioner til over 1 milliard USD, Overskud: Ikke tilgængeligt.
 • 1970’erne: Omsætning: Stigende til omkring 5-6 milliarder USD, Overskud: Ikke tilgængeligt.
 • 1990’erne: Omsætning: Stigende til omkring 18-19 milliarder USD, Overskud: Ikke tilgængeligt.
 • 2000’erne: Omsætning: Stigende til omkring 20-40 milliarder USD, Overskud: Varierer, men generelt i flere milliarder USD.
 • 2010’erne: Omsætning: Stigende til omkring 30-40 milliarder USD, Overskud: Varierer, men generelt i flere milliarder USD.
 • 2020: Omsætning: Ca. 37 milliarder USD, Overskud: Ca. 8,9 milliarder USD.

Bemærk, at de præcise tal kan variere, og der kan være spring i oplysningerne på grund af forskellige faktorer som markedsforhold, økonomiske udsving og virksomhedens strategiske beslutninger. For de mest nøjagtige og opdaterede oplysninger, bør du konsultere Coca-Colas officielle finansielle rapporter og pålidelige økonomiske kilder.

 

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.