30/05/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Pension beskatning

3 min read
Pension beskatning

Beskatning af din pensionsopsparings afkast

Afkastet af din pension beskattes ens, uanset hvilken pensionsopsparing der er tale om. Beskatning af din pensions afkast er 15,3%. Denne beskatning af pension er også kaldet pensionsafkastskat. Eller PAL-skat.

Det er også underordnet om din pension er i obligationer, Futures eller aktier – eller andet.

Historisk set har beskatning af en pensions afkast ikke altid været sådan. Vi skal helt tilbage til starten af 80’erne hvor beskatning var afhængig af noget andet. Og derfor var beskatning af pension ikke den samme sats uanset. Den gang var det blandt andet prisstigning som ville have betydning for beskatning af afkastet på din pension.

Tidligere har det betydet en beskatning på 56,9% i 1987 og 33,8% i 1999. Det er her hvor beskatning af pensionens afkast har haft de største ydre.

Hvordan virker pension beskatning?

Når du har et afkast på din pension, så skal der beskatning til. I grove træk, så hvis du har en pension med en markedsrente, så sker det én gang om året. Altså, din beskatning af denne pension sker en gang årligt. Beskatningen sker af det foregående afkast fra året før. Det betyder at du fx bliver beskattet af depotregnskabet i 2018 for afkastet i 2017. Beskatning af pension vil blive trukket i februar måned. Hvilket er i relativ harmoni med der hvor vi kan se vores årsopgørelser – eller hvor de i hvert fald bliver gjort klar.

Gennemsnitsrente

Hvis du har en pension som ikke har en markedsrente. Så vil du i stedet have en gennemsnitsrente. Det betyder at beskatning sker hver måned og derfor også løbende.

Skal du gøre noget? 

De fleste platforme hvor du kan have en juridisk gyldig pensionsopsparing, bliver beskattet automatisk. Du behøver derfor ikke at gøre noget, da pensionsselskaber, banker og andre finansielle virksomheder indberetter det for dig. Direkte til skat.

Dog kan der være nogle undtagelser som hvis du kan lave en pensionsordning i udlandet. Ikke at vi lige har et eksempel på det. Men i teorien, ligesom når du handler med krypto, så er der også nogle handelsplatforme der ikke kan indberette det automatisk.

Forventer du større udsving på din pension, så kan du alligevel med fordel se din forskudsopgørelse. Her skal du se om den har indberettet det du forventer at få i afkast. Hvis det er meget for lavt, hvilket kan være hvis du skifter risiko, så kan du med fordel rette den.

Skattepligtig i Danmark?

Hvis ikke du er skattepligtig i Danmark. Eller hvis du er delvist skattepligtig. Så kan du søge om at blive fritaget for beskatning af din pensions afkast i Danmark.

Opret din egen pension

Du kan oprette din egen pensionsopsparing mange steder. De mest populære er på Nordnet. Her kan du faktisk bare trykke på linket og oprette en opsparing. På helt juridisk gyldig, og lovlig vis.

Det skal dog anbefales at du undersøger lidt nærmere om hvilke pensioner du har i dag. Hvilke du betaler ind til og hvor meget. For grænsen for fx at indbetale til en aldersopsparing er ens, uanset hvor mange aldersopsparinger du har. Du må derfor ikke overskride den grænse, da det kan have nogle store konsekvenser for dig.

Der er mange grunde til at interessere dig for pension. Hvis du vil prøve at læse en lige så jordnær artikel, så kan du prøve denne: Interesser dig for din pension!

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.