18/07/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Ældrecheck 2024

4 min read
ældrecheck 2024

Ældrecheck – satser og regler

Er du tættere på pensionisttilværelsen, eller forbereder du dig på at træde ind i den? Så er det værd at dykke ned i, hvad ældrechecken kan tilbyde dig.

Hvis du ikke er opdateret på de gældende regler og satser eller de nye ændringer, der træder i kraft i 2024, så er denne guide perfekt til dig.

Vi vil udforske alt, du har brug for at vide om ældrechecken og de betingelser, der gælder for at modtage den. Vi vil gennemgå de eksisterende satser og regler, samt guide dig gennem ansøgningsprocessen og informere om udbetalingstidspunkterne. Og ikke mindst de nye regler, der træder i kraft i 2024.

Lad os opdage, hvilke muligheder ældrechecken bringer med sig i 2024!

Ældrecheck sats for 2024

Ældrechecken påvirkes af skat og varierer efter ens individuelle tillægsprocent. Beløbet, man modtager i ældrecheck, afhænger af den samlede indkomst udover folkepensionen. I 2023 kunne man få op til 19.200 kr. før skat årligt i ældrecheck. Dette beløb vil ændre sig i 2024.

De nye satser for 2024 er som følger:

Muligheden for at modtage op til 19.900 kr. før skat om året i ældrecheck i 2024 er en stigning på 700 kr. fra 2023. Dog forventes der en markant stigning fra 2025, hvilket vi vil uddybe senere.

Hvornår udbetales ældrecheck 2024?

Ældrechecken, en engangsudbetaling, gives årligt til folkepensionister med minimale eller ingen yderligere indtægter udover folkepensionen. Den udbetales sammen med folkepensionen i slutningen af januar måned af Udbetaling Danmark.

I 2024 forbliver udbetalingen af ældrechecken uændret, men der er nye regler, der træder i kraft. Udbetalingen vil fortsat finde sted i slutningen af januar måned, som sædvanligt.

Hvis du som pensionist er berettiget til ældrechecken, kan du forvente at modtage den i slutningen af januar 2024. Hold øje med dette tidspunkt.

Betingelser for at få ældrecheck

For at kunne modtage ældrechecken i 2024 skal visse betingelser være opfyldt:

  1. Man skal være fyldt 67 år og opfylde kriterierne for folkepension senest den 1. januar 2024.
  2. En personlig tillægsprocent højere end nul er påkrævet, og denne afhænger af indtægten udover folkepensionen, såsom ATP, renteindtægter eller ratepension.
  3. Den samlede likvide formue må ikke overstige formuegrænsen for ældrechecken i 2024, som pr. 1. januar er 99.200 kr. Dette inkluderer kontanter, bankbeholdninger, værdipapirer og gældsbreve.
  4. For gifte eller samlevende omfatter betingelserne også ægtefællens eller samlevers indtægter og formue. Formuegrænsen for et par forbliver 99.200 kr. (2024).
  5. Det er nødvendigt at oplyse Udbetaling Danmark om ændringer i ens formue. Fra den 1. januar 2024 kan formueoplysninger til ældrechecken oplyses via Borger.dk.
  6. En simpel tommelfingerregel er: Jo højere indtægten udover folkepensionen er, desto mindre vil man modtage i ældrecheck.

Det er af stor betydning at overholde disse betingelser for at kvalificere sig til ældrechecken. Det kan være gavnligt at have kendskab til disse regler og satser for at være velforberedt til at ansøge om ældrechecken, når muligheden opstår.

Flyafgift og ældrecheck 2024

Regeringen har præsenteret et forslag om en ny passagerafgift på flybilletter, som sigter mod at bidrage til finansieringen af en forhøjet ældrecheck.

Forventningen fra regeringens side er, at denne afgift vil tilføre statskassen 1,2 mia. kr. mere i 2030. Af dette beløb er planen at øremærke halvdelen til en stigning i ældrechecken på 4.800 kr. årligt eller 400 kr. ekstra om måneden. Det er endnu usikkert, om denne forhøjelse allerede vil afspejle sig i satserne for 2024, men modtagerne af ældrechecken kan se frem til en potentiel stigning i beløbet i fremtiden.

Nye regler for ældrecheck 2024

Fra 2024 træder en række nye regler i kraft for ældrechecken, hvor den mest markante ændring er, at partnerens indtægt ikke længere vil blive modregnet i beregningen af ældrechecken. Dette betyder, at uanset hvor meget ens partner tjener i løn, efterløn, sygedagpenge eller arbejdsløshedsdagpenge, vil det ikke længere påvirke muligheden for at modtage ældrecheck.

Samtidig med denne centrale ændring er der flere andre justeringer, der træder i kraft fra 2024:

Stigning i ældrechecken: Beløbet, man kan modtage i ældrecheck, vil stige fra 2024. Dette vil betyde, at flere ældre får adgang til større økonomisk støtte til at imødekomme udgifter relateret til livsstilsændringer. Ændringer i skattefradrag: Der er også ændringer i skattefradraget, der gælder for ældrechecken fra 2024. Dette betyder, at visse ældre kan få fradrag for omkostninger, der er forbundet med ældrechecken. Øgede muligheder for at få ældrecheck: Fra 2024 åbnes der op for flere muligheder for at opnå ældrecheck. Dette vil give flere ældre adgang til støtte til de livsstilsændringer, de har behov for. Alt i alt betyder disse nye regler, at flere ældre vil kunne opnå økonomisk støtte til at håndtere livsstilsændringer. Dette vil give dem større autonomi og frihed i deres daglige tilværelse.

Når du har læst denne artikel, så er det fordi du har en eller anden interesse i pension. Du kan læse vores artikel Interesser dig for din pension, og måske blive inspireret en smule.

Hvis du vil vide mere omkring ældrecheck og diverse tillæg, så kan vi anbefale at gå ind på aeldresagen.dk og finde en masse brugbar information.

 

 

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.