Et sommerhuskøb er en stor beslutning for mange mennesker – dels er det drømmen som går i opfyldelse, da man med et sommerhuskøb får et alternativ til sit hjem.
At eje et sommerhus kan ligeledes have mange formål – dog bruges de primært til at kunne holde ferier væk fra hjemmet. Nogle arbejder også fra sommerhuset mens andre bruger det primært til udlejningen.
For at kunne købe et sommerhus er det dog vigtigt at man kender til økonomien bag et sommerhuskøb – og det fortæller vi dig meget mere omkring her.
Hvad koster et sommerhuskøb?
Den præcise omkostning afhænger af hvilket sommerhus du køber. Oftest står de mest gængse omkostninger i en salgsopstilling, mens omkostningerne til lånet kan beregnes nemt på bankernes hjemmesider.
Der er følgende omkostninger ved at købe en fritidsbolig:
- Vedligeholdelse (størrelsen afhænger også af om ejendommen skal lejes ud)
- Ejendomsskat
- Realkredit og banklån (hvis ejendommen finansieres)
- Vand, el og varme
- Husforsikring
- Internet
- Grundejerforening
I et sommerhus til kr. 1.375.000 skal man forvente en udgift på ca. kr. 9.100/måned.
Dette er med en 95% belåning på sommerhuset. Det må forventes, at jo højere egenbetaling man kommer med, desto mindre vil delen til realkredit og banklån også være.
Få et uforpligtende tilbud på din husforsikring
Når du køber et sommerhus skal du ligeledes betale 0,6% i tinglysningsafgift til staten samt huske at lægge af til advokat og ejerskifteforsikring.
Sådan finansiere du dit sommerhuskøb
At få finansieret sin fritidsbolig kan være lidt mere tricky end at belåne sin bolig. Finansiering af et sommerhus er underlagt nogle andre regler, både lovmæssige og hvor risikovillige nogle banker er.
Rent lovgivningsmæssigt kan du finansiere dit sommerhus ved:
- 5% egenfinansiering – det er denne del du selv har sparet op
- 20% banklån
- 75% realkreditlån
Nogle banker kræver at du kommer med en egenfinansiering på 15% og op til 25%. Dette afhænger af den enkelte banks risikovillig og din evne til at forhandle – der findes stadig muligheder for alene at komme med 5%. Hvis du har mulighed for at optage et familielån og bruge som en del af din finansiering, vil dette oftest være det billigste.
Vi anbefaler aldrig at du låner til din egenfinansiering – medmindre dette er som et led i et familielån bør du altid opspare egenfinansieringen ud fra din egen økonomi. Dette kan også være med til at vise hvorvidt du kan klare udgiften til dit sommerhus.
Udlejning af dit sommerhus
Køber du et sommerhus et attraktivt sted for lejere, kan du få dækket mange af udgifterne ved dit nye sommerhus ved at udleje sommerhuset.
Indtægten fra sommerhuset afhænger meget af hvilken placering dit sommerhus har. Er det på vestkysten vil sommerhuset oftest være meget efterspurgt af tyskere. Er sommerhuset købt tæt på en masse fiskesøer, kan det være i høj kurs ved særligt hollændere.
En god tommelfingerregel er at tage gennemsnittet af de sidste tre års lejeindtægt og se hvor meget sommerhuset kan indbringe. Husk at korriger for at de tidligere sommerhusejerne måske selv har brugt sommerhuset i perioder, hvor du ikke ønsker at bruge sommerhuset.
Den store fordel ved at lave et sommerhuskøb som investering er, at skattereglerne er meget gunstige. Dette er oftest kendt som “40%-reglen” hvor de første kr. 43.200 (2022) er skattefrie og derefter har du et skattefrit fradrag på 40%.
Tjener du kr. 100.000 på din lejeindtægt vil du have ca. kr. 88.413 efter skat – altså alene have betalt kr. 11.587 i skat på en indtægt på kr. 100.000.