30/05/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Investering i et sommerhuskøb – Den økonomiske baggrund

9 min read
Sommerhuskøb - køb dit sommerhus og kend økonomien bag dit sommerhus

Et sommerhuskøb er en stor beslutning for mange mennesker – dels er det drømmen som går i opfyldelse, da man med et sommerhuskøb får et alternativ til sit hjem.

At eje et sommerhus kan ligeledes have mange formål – dog bruges de primært til at kunne holde ferier væk fra hjemmet. Nogle arbejder også fra sommerhuset mens andre bruger det primært til udlejningen. Sidstnævnte er blandt andet en trend der ses, at investere pension i sommerhus.

For at kunne købe et sommerhus er det dog vigtigt at man kender til økonomien bag et sommerhuskøb – og det fortæller vi dig meget mere omkring her.

Hvad koster et sommerhuskøb?

Den præcise omkostning afhænger af hvilket sommerhus du køber. Oftest står de mest gængse omkostninger i en salgsopstilling, mens omkostningerne til lånet kan beregnes nemt på bankernes hjemmesider.

Der er følgende omkostninger ved at købe en fritidsbolig:

  • Vedligeholdelse (størrelsen afhænger også af om ejendommen skal lejes ud)
  • Ejendomsskat
  • Realkredit og banklån (hvis ejendommen finansieres)
  • Vand, el og varme
  • Husforsikring
  • Internet
  • Grundejerforening

I et sommerhus til kr. 1.375.000 skal man forvente en udgift på ca. kr. 9.100/måned.

Dette er med en 95% belåning på sommerhuset. Det må forventes, at jo højere egenbetaling man kommer med, desto mindre vil delen til realkredit og banklån også være.

Få et uforpligtende tilbud på din husforsikring om det er sommerhus eller helårsbolig.

Når du køber et sommerhus skal du ligeledes betale 0,6% i tinglysningsafgift til staten samt huske at lægge af til advokat og ejerskifteforsikring.

Sådan finansiere du dit sommerhuskøb

Når man ønsker at finansiere et sommerhus til investering eller udlejning, er det vigtigt at vælge det rette realkreditlån og have styr på finansieringen af fritidshuset. Finansiering af fritidshus er underlagt nogle andre regler end belåning af ens primære bolig. Der er både lovmæssige regler og forskellig risikovillighed hos banker, der skal tages i betragtning.

Rent lovgivningsmæssigt har du mulighed for at finansiere dit sommerhus på følgende måde:

  • 5% egenfinansiering: Dette er den del af købet, som du selv har sparet op. Det er en vigtig faktor ved finansiering af sommerhus eller fritidshus. Vi anbefaler aldrig at man låner til denne del.
  • 20% banklån: En del af finansieringen kan komme fra et lån hos din bank. Dette er relevant, når man overvejer investering i sommerhus og behovet for ekstra finansiering.
  • 75% realkreditlån: Den største del af finansieringen kan komme fra et realkreditlån. Dette er en almindelig finansieringsmetode ved investering i sommerhus eller fritidshus. I de senere år er der også kommet banklån som er realkreditlignende.

Nogle banker kræver en højere egenfinansiering, typisk mellem 15% og 25%, afhængigt af bankens risikovillighed og dine forhandlingsevner. Det er dog stadig muligt at opnå finansiering med kun 5% egenfinansiering. Hvis du har mulighed for at optage et familielån og bruge det som en del af din finansiering, kan dette ofte være den mest omkostningseffektive løsning ved finansiering af sommerhus til udlejning.

Ved finansiering af sommerhus eller fritidshus anbefaler vi ikke at låne til egenfinansieringen, medmindre det sker som led i et familielån. Det er altid bedst at opspare egenfinansieringen ud fra din egen økonomi. Dette kan også være med til at vise, om du er i stand til at håndtere udgifterne ved at eje og drive et sommerhus til investering eller udlejning.

Ved at vælge den rette kombination af egenfinansiering, banklån og realkreditlån kan du sikre en optimal finansiering af dit sommerhus til investeringsformål eller udlejning. Det er vigtigt at søge rådgivning hos en bank eller finansiel rådgiver, der har erfaring med finansiering af et sommerhus eller et fritidshus. De kan hjælpe dig med at navigere i de forskellige finansieringsmuligheder og finde den bedste løsning, der passer til dine specifikke behov og økonomiske situation ved investering i sommerhus til udlejning eller sommerhusfinansiering generelt.

Har du allerede et lån i dit sommerhus? Så Få et lånetjek og betal den rigtige pris

Udlejning af dit sommerhus

Køber du et sommerhus et attraktivt sted for lejere, kan du få dækket mange af udgifterne ved dit nye sommerhus ved at udleje sommerhuset.

Indtægten fra sommerhuset afhænger meget af hvilken placering dit sommerhus har. Er det på vestkysten vil sommerhuset oftest være meget efterspurgt af tyskere. Er sommerhuset købt tæt på en masse fiskesøer, kan det være i høj kurs ved særligt hollændere.

En god tommelfingerregel er at tage gennemsnittet af de sidste tre års lejeindtægt og se hvor meget sommerhuset kan indbringe. Husk at korriger for at de tidligere sommerhusejerne måske selv har brugt sommerhuset i perioder, hvor du ikke ønsker at bruge sommerhuset.

Den store fordel ved at lave et sommerhuskøb som investering er, at skattereglerne er meget gunstige. Dette er oftest kendt som “40%-reglen” hvor de første kr. 43.200 (2022) er skattefrie og derefter har du et skattefrit fradrag på 40%.

Tjener du kr. 100.000 på din lejeindtægt vil du have ca. kr. 88.413 efter skat – altså alene have betalt kr. 11.587 i skat på en indtægt på kr. 100.000. Det er altså en skat på KUN 11,59%!

Det er tilmed lavere end PAL-skatten (pensionsafkastskat), hvorfor et sommerhuskøb i høj grad kan give mening, hvis du vil investere pension i sommerhus. Til sammenligning med PAL-skatten, så er det en skat på 15,3%. Når din pension er investeret og hvis det giver et afkast på 100.000 kr. så skal du betale 15.300 kr. i skat. Så at investere pension i sommerhus, hvis muligt, kan I høj grad være en rigtig god idé.

Det er desværre bare ikke helt let at investere pension i sommerhus. For dine pensionsmidler er bundet til en tidligst-alder. Så hvis du skal gøre noget, og gøre det klogt. Så kan du hæve nogle af dine pensioner og bruge det til sommerhuskøb, netop grundet skatten. Og så skal det tilmed siges at værdi og meget mere, slet ikke er set med i det reelle afkast på et sommerhus. Men her sammenligner vi alene lejeindtægt kontra afkast på investeringer i værdipapirer.

Økonomiske overvejelser ved investering i sommerhus

Ved køb af et sommerhus er der flere økonomiske overvejelser, du bør have i tankerne. Først og fremmest er det vigtigt at evaluere dine økonomiske ressourcer og overveje, hvor meget du har råd til at investere i et sommerhus. Du skal også tage højde for omkostningerne ved vedligeholdelse, forsikring og eventuelle lån eller pantebreve, der kan være forbundet med ejendommen.

En anden vigtig faktor at overveje er beliggenheden af sommerhuset. Nogle områder er mere attraktive for potentielle lejere og købere end andre. Det er vigtigt at foretage en grundig forskning af markedet for sommerhuse og identificere de områder, der har en god historik med stigende priser og en konstant efterspørgsel. Ved at investere i et sommerhus i en sådan placering kan du øge chancerne for at opnå et positivt økonomisk afkast på lang sigt.

Når du køber et sommerhus, er det også vigtigt at overveje din investeringshorisont. Hvor længe planlægger du at beholde sommerhuset? Hvis du har til hensigt at sælge det inden for få år, skal du være opmærksom på potentielle omkostninger ved ejendomshandel såsom ejendomsmæglerprovisioner og skatter. Hvis dit mål er at beholde sommerhuset i længere tid, kan du drage fordel af både lejeindtægter og potentielle værdistigninger på ejendommen.

De bedste sommerhusområder for investering i sommerhus til udlejning

Ved valg af sommerhusområder til investering er der flere faktorer, der kan påvirke dit valg. Beliggenhed er afgørende, da visse områder har en højere efterspørgsel end andre. Populære sommerdestinationer med attraktive strande, smuk natur eller kulturelle attraktioner kan tiltrække mange turister og potentielle lejere.

Når du søger efter de bedste sommerhusområder for investering, kan du overveje at kigge på områder med etablerede infrastrukturer som gode transportforbindelser, indkøbsmuligheder og restauranter. Disse faciliteter kan øge sommerhusets appel og lejeværdi.

Derudover er det værd at undersøge markedstendenserne i de forskellige områder. Analyser af prisudvikling, lejevækst og besøgstal kan give dig værdifuld indsigt i, hvilke områder der har potentiale for økonomisk vækst og et positivt afkast på din investering.

Langtidsleje sommerhus regler

Sommerhusreglerne for langtidsleje i Danmark kan variere afhængigt af kommunen og lokale bestemmelser, men her er nogle generelle oplysninger om langtidsleje af sommerhuse:

Definition af langtidsleje: Langtidsleje af sommerhuse indebærer udlejning af et sommerhus i en længere periode, normalt flere måneder eller endda hele året. Denne type leje er forskellig fra korttidsleje, hvor sommerhuset udlejes til korte ferieophold, f.eks. i løbet af en uge eller en weekend. Langtidsleje af sommerhuse er ofte mere velegnet til dem, der ønsker at bo i sommerhuset i en længere periode, f.eks. i forbindelse med arbejde eller studier.

Bopælspligt: Bopælspligt betyder, at ejeren eller lejeren af sommerhuset skal have en folkeregisteradresse og bo fast i sommerhuset. Dette betyder normalt, at sommerhuset ikke kan være den eneste bopæl for ejeren eller lejeren. Bopælspligten er en foranstaltning, der har til formål at bevare sommerhusområderne som fritidsområder og forhindre, at de bliver permanent beboet, hvilket kan påvirke områdets karakter og miljø. Dog er der visse undtagelser for bopælspligten i visse tilfælde, som nævnt tidligere.

Lejekontrakt: Når du lejer et sommerhus langvarigt, er det vigtigt at have en skriftlig lejekontrakt, der tydeligt specificerer vilkårene for lejen. Lejekontrakten skal indeholde vigtige oplysninger som lejeperioden, lejebeløbet, eventuelle deposita, opsigelsesfrister og andre betingelser. En formel lejekontrakt sikrer både udlejeren og lejeren, da den fastlægger de juridiske forpligtelser og rettigheder for begge parter.

Skat: Som både udlejer og lejer af et sommerhus er der skattemæssige forpligtelser, der skal overholdes. Udlejeren skal normalt indberette lejeindtægterne til Skattestyrelsen og betale eventuel skat heraf. Lejeren skal også være opmærksom på skattereglerne, da der kan være visse skattefordele eller forpligtelser forbundet med leje af sommerhuse.

Lejeloven: Lejeloven er en vigtig lovgivning, der regulerer lejeforholdet mellem udlejere og lejere i Danmark. Når du lejer et sommerhus langvarigt, vil Lejeloven normalt gælde for lejeforholdet, medmindre andet er aftalt. Lejeloven beskytter både udlejerens og lejerens rettigheder og fastsætter regler for blandt andet opsigelse, istandsættelse, huslejeforhøjelser og andre vigtige aspekter af lejeaftalen.

Kommunale regler: Nogle kommuner har specifikke regler og restriktioner for langtidsleje af sommerhuse, især i populære sommerhusområder. Disse kommunale bestemmelser kan omfatte regler for udlejning af sommerhuse til turister, antal uger om året, sommerhusområdets anvendelse osv. Det er vigtigt at undersøge lokale bestemmelser og krav i den pågældende kommune, før du lejer et sommerhus langvarigt for at sikre, at du overholder alle relevante regler og bestemmelser.

Som altid er det en god ide at søge professionel rådgivning eller kontakte den relevante kommune, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl omkring reglerne for langtidsleje af sommerhuse i Danmark.

Det er vigtigt at gøre sig bekendt med alle relevante regler og bestemmelser, inden du lejer et sommerhus langvarigt. Hvis du overvejer at leje et sommerhus i en længere periode, kan det være en god idé at konsultere en ejendomsadvokat eller kontakte kommunen for at få mere specifikke oplysninger om sommerhusreglerne i det pågældende område.

 

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.