Elpriser stiger – hold forbruget nede
2 min read
Vores elpriser har været stigende i lang tid – og det bliver kun værre. Den største årsag til at elpriserne stiger er at vi ikke længere får russisk gas. I en tid hvor priserne stiger, er det derfor vigtigt at du sørger for at holde dit elforbrug nede.
Hvorfor er elpriser stigende?
Der er flere årsager til hvorfor elpriserne er stigende. Dels skyldes det i høj grad ustabiliteten mellem Ukraine og Rusland og dels fordi økonomien for alvor var begyndt at komme efter COVID-19 og dermed øget efterspørgslen betragteligt.
Sammenholder vi dette med at vejret ikke har været med Europa i løbet af sommeren, står vi i en energikrise.
Kort fortalt kan manglen på energi opsummeres ved:
- Tørke – og vi har derfor ikke fået regn til vandkraftværkerne i Norge og Sverige, ligesom at det ikke har været muligt at fragte kul på Rhinen.
- Vind – der har været relativt vindstille
- Større efterspørgsel pga. det økonomiske opsving
- Gaspriserne er steget og mange af anlæggene i Danmark producerer med gas
Hold dit elforbrug nede
I en tid hvor elpriserne er støt stigende, er det oplagt at holde sit elforbrug nede. Det bedste sted at starte er ved at være mere opmærksom på ens forbrug.
- Har du husket at slukke for apparater som står på standby?
- Sluk for din håndklædetørrer
- Hæng tøjet op til tørre og spar tørretumbleren
- Sluk for lyset når du ikke bruger det
Der er naturligvis mange flere muligheder for at kunne spare på dit elforbrug, men ovenstående er blot nogle få muligheder. Er man opmærksom nok på sit elforbrug, er der mulighed for at reducere sit forbrug med op til 20%.
En anden mulighed er at få isoleret din ejendom korrekt. Noget så simpelt som en hulmursisolering kan være med til at spare din årlige varmeregning med kr. 3.000 – kr. 5.000
Andre måder hvorpå du kan få reduceret dit elforbrug er ved at:
- Skifte dit tag
- Udskifte gamle radiatorer til nye
- Hulmursisolering
- Solceller (husk at få gennemgået dine forsikringer)
- Skift gasfyret ud med en varmepumpe
Du bør energioptimere dit hus, hvis din varmeregning som udgangspunkt er over kr. 15.000 om året hvis huset er bygget før 1980 og hvis din varmeregning er over kr. 10.000 hvis huset er bygget efter 1980.