30/05/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Investering og feriebolig

6 min read
Investering og feriebolig

Investering og feriebolig

Investering og feriebolig – et køb der giver dig en fortjeneste og et ferieparadis på samme tid.

At købe en feriebolig til udlejning er en spændende mulighed for at udvikle din formue. Samtidig med at du kan tjene penge på dit sommerhus, har du det også til rådighed til eget brug.

Inden du køber et sommerhus skal du have gjort dig følgende overvejelser:

 • Hvad er formålet med sommerhuset? (investering, eget brug eller begge)
 • Hvor i landet vil du gerne købe og hvad er fremtidsmulighederne for området?

Det hele handler om din indgangsvinkel. Vil du købe en feriebolig med fortjeneste for øje eller er det for at have det som en feriebolig?

Hvis det er lidt af begge dele skal du være opmærksom på at der hvor den største indtjening ligger, er i industriferien / ugerne hvor skolen holder lukket.

Risikoen ved investering i ferieboliger

Ingen investering er uden risiko, og det gælder også ferieboliger. Mange af de typiske risici der er forbundet med køb af sommerhus er:

 • Prisfald. Ferieboliger er mere prisfølsomme end parcelhuse/ejerlejligheder og handles oftest i sæsoner.
 • Manglende udlejning på grund af turisme / udvikling af området
 • Arbejdsløshed / personlige økonomiske udfordringer

Ferieboliger er for mange en luksus-vare. Det medfører, at hvis der opstår store økonomiske problemer, vil det være en vare der vælges fra. Når efterspørgslen på sommerhusene falder, falder prisen oftest også.

Det samme gør sig gældende ved udlejning. I en tid hvor alle skal spare fravælger de også sommerferien. Dette sætter indtjeningen under pres. Ens privatøkonomi skal kunne gøre et år med lavvande i udlejninger.

Et andet eksempel kunne også være et område hvor der fortsat bliver bygget mange sommerhuse. Hver gang der bliver bygget et nyt sommerhus skal disse kæmpe om antallet af lejere. Er dit udlejningsfirma ikke gode nok til at øge antallet af lejedage, skal du gøre dit hus til det mest attraktive i området.

Her kan du beskytte dig selv ved at købe en feriebolig med aktivitetsrum og udendørs wellness, da disse typisk altid kan tiltrække lejere uanset konkurrencen på markedet.

En anden stor risiko er, at hvis du mister evnen til at arbejde. Et sommerhus forbundet med store forpligtelser til ejerudgifter, lån, vedligeholdelse mv. Mister du din økonomiske stabilitet kan dette betyde at du bliver tvunget ud i et salg og din investering og feriebolig kan ende ud i en ulykkelig slutning. Dette skal du afværge.

Sørg for at have en buffer og køb i et område, hvor du kan være sikker på at lejeindtægten vil dække de faste udgifter på boligen. Dette gør du ved at kigge minimum 3 års lejeindtægter igennem fra sommerhuset.

Vidste du, at du kan få din forsikring til at dække tabt lejeindtægt fra fx. misligholdelse af dit sommerhus? Hvis ikke, så få tjekket dine forsikringer

Husk at vedligeholde din ejendom – Investering og feriebolig

At renovere taget på sin investering er vigtigt af flere årsager:

 1. Det er nemmere at finde lejere – og du kan sandsynligvis også tage en højere pris for udlejningen. Lejerne af dit sommerhus kan godt lide at tingene er nyere og står knivskarpt.
 2. Beskyttelse mod vejrforhold: Taget er den primære forsvarslinje mod elementerne som regn, sne, vind og sollys. Et sundt og vedligeholdt tag sikrer, at vand og fugt ikke trænger ind i huset, hvilket kan forårsage vandskader, råd og svamp i loftet, væggene og gulvene. Det forhindrer også lækager, som kan medføre strukturelle skader og øge risikoen for elektriske problemer.
 3. Energieffektivitet: Et godt isoleret og velvedligeholdt tag kan forbedre husets energieffektivitet. Hvis taget er i dårlig stand eller mangler ordentlig isolering, kan det medføre varmetab om vinteren og øget varmeindtrængning om sommeren. Dette kan resultere i højere energiforbrug og øgede varme- og køleomkostninger.
 4. Lang levetid: Regelmæssig vedligeholdelse og renovering af taget kan forlænge dets levetid. Tegn på forfald, såsom revner, manglende eller beskadigede tagsten, rustne tagrender eller løse tagdækninger, skal håndteres i tide for at undgå større skader. Ved at tage sig af mindre problemer i starten kan man undgå omfattende reparationer eller endda udskiftning af hele taget senere.
 5. Øget ejendomsværdi: Et velholdt tag er en vigtig faktor, når det kommer til ejendomsværdi. Potentielle købere vil være mere tilbøjelige til at investere i en feriebolig med et nyere og velplejet tag, da de ved, at de ikke behøver bekymre sig om dyre reparationer eller udskiftninger i den nærmeste fremtid.
 6. Æstetisk appel: Taget udgør en væsentlig del af husets ydre udseende. Et smukt og velplejet tag kan forbedre husets æstetiske appel og gøre det mere attraktivt for både beboere og forbipasserende.

Generelt er det vigtigt at huske at renovere taget for at bevare ferieboligens strukturelle integritet, beskytte det mod skader og opretholde dets værdi. Regelmæssig vedligeholdelse og tidlig indsats kan spare dig for dyre reparationer og problemer i fremtiden. Vi anbefaler derudover altid at du får et gratis tagtjek.

Med et gratis tagtjek får du tjekket dine:

 •  Tagplader
 •  Tagrender
 •  Tagrygning
 •  Inddækninger

Læs evt. mere her om hvordan du kan lave en vedligeholdelsesplan for dit sommerhus.

Få professionelle til at stå for udlejningen

Der er flere firmaer, der udlejer sommerhuse rundt omkring i verden. Nogle af de mest populære firmaer inkluderer Airbnb, Sol og Strand, HomeAway, Vrbo, Booking.com og TripAdvisor. Disse firmaer tilbyder onlineplatforme, hvor sommerhusejere kan registrere deres ejendomme og potentielle lejere kan finde og booke sommerhusophold.

Her er nogle grunde til, hvorfor det kan være en god idé at bruge disse firmaer som sommerhusejer:

 1. Øget eksponering: Ved at registrere dit sommerhus på disse platforme får du adgang til et bredt publikum af potentielle lejere fra hele verden. Dette øger chancerne for at få flere reservationer og lejere til dit sommerhus.
 2. Nem booking og betaling: Disse firmaer tilbyder en bekvem bookingproces, hvor lejere nemt kan søge efter tilgængelige datoer og foretage reservationer online. Derudover håndterer de også betalingsprocessen, hvilket gør det nemt og sikkert for både sommerhusejeren og lejeren.
 3. Markedsføring og reklame: Sommerhusudlejningsfirmaer har ofte stor synlighed og markedsføringskraft, hvilket kan hjælpe med at promovere dit sommerhus til en bredere målgruppe. Dette kan øge chancerne for at tiltrække flere lejere og øge din indtjening.
 4. Kundebehandling og support: Disse firmaer tilbyder normalt kundesupport til både sommerhusejere og lejere. Hvis der opstår problemer under bookingprocessen eller under selve opholdet, kan du få hjælp og support fra firmaets kundeserviceteam.
 5. Anmeldelser og troværdighed: Plattformerne giver både sommerhusejere og lejere mulighed for at efterlade anmeldelser og vurderinger af hinanden. Dette skaber gennemsigtighed og tillid, da potentielle lejere kan læse om tidligere lejeres oplevelser, før de foretager en reservation. Som sommerhusejer kan du også drage fordel af positive anmeldelser, da det kan tiltrække flere lejere til dit sommerhus.

Det er vigtigt at bemærke, at selvom der er mange fordele ved at bruge disse firmaer, er der også nogle omkostninger og gebyrer forbundet med at registrere og leje dit sommerhus gennem dem. Det er vigtigt at gøre din egen forskning og overveje disse faktorer, før du beslutter dig for at bruge en bestemt udlejningsplatform. Det er dog vores klare oplevelse at professionelle kan ting, som du ikke selv kan – og dermed får du optimeret din investering og feriebolig.

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.