22/04/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Lønindeholdelse og rådighedsbeløb: Alt du skal vide om lønindeholdelse

2 min read

Lønindeholdelse er en process – eller et værktøj i værktøjskassen – hvor staten har mulighed for at gøre indhold i din løn mod at du tilbagebetaler en gæld du har, typisk til gældsstyrelsen.

Der hvor de fleste får gjort lønindeholdelse er når de ikke har betalt fx:

  • Kontrolafgifter i tog, busser og lignende
  • Børnebidrag
  • Skatterestancer
  • Betaling til dagsinstitutioner
  • Fartbøder og andre bøder

I 2022 gjorde SKAT det muligt for flere virksomheder at blive tilknyttet gældsstyrelsen og dermed en mulighed for at få inddrevet gæld. Det forstår man godt at virksomhederne er glade for, når man kan læse om at flere får noget så simpelt som kontrolafgifter til hverdag.

Fra du stopper med at betale din gæld vil processen typisk foreløbe således:

  • Du modtager rykkere fra de kreditorer du skylder penge
  • Sagen ryger til inkasso / skattestyrelsens inddrivelsescenter
  • Du får muligheden for at indgå en aftale
  • Laver du ikke den faste aftale vil du modtage brev om at der bliver foretaget lønindeholdelse hver eneste måned – husk, at dette får din chef også besked på.

Omkostninger i forbindelse med lønindeholdelse

Når skattestyrelsen behandler din gæld og starter med at inddrive gælden pålægger de et gebyr på ca. kr. 300 oven i den gæld du har. Det kan derfor ikke betale sig at “lade stå til”, da det blot bliver dyrere. Her vil vi altid anbefale at du tager fat i dem du skylder penge for at se, om I sammen kan finde en løsning der passer til din økonomi.

Hvor meget kan skattestyrelsen trække i din løn?

Der er ingen faste standarder for, hvor meget der tages fra din løn hver måned. Det varierer afhængigt af din finansielle situation.

For at bestemme lønindeholdelsen ønsker Skattestyrelsen at vide, hvor meget du bruger på husleje månedligt. De anmoder også om, at du udfylder en formular med oplysninger om dine faste udgifter. Når de har disse oplysninger, beregner de det beløb, din økonomi kan klare at få trukket fra din løn.

Hvis du undlader at udfylde de påkrævede formularer, vil Skattestyrelsen selv vurdere, hvor meget de skal trække fra din løn hver måned. De hæver simpelthen din skattesats, så det offentlige kan modtage de beløb, du skylder.

I sidste ende vil beløbet der bliver trukket afhænge af gældens størrelse og hvor meget du tjener.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.