30/05/2024

dinformue.dk

Dit digitale kompas i økonomiens verden

Investering i kryptovaluta

6 min read
Investering i kryptovaluta

Investering i kryptovaluta er i højere og højere grad blevet noget der efterspørges.  Men hvad er investering i kryptovaluta egentlig? Ja hvad i det hele taget er kryptovaluta? Bør du foretage en investering i kryptovaluta?

Du vil med garanti finde rigtig mange influencere på sociale medier og i særdeleshed på YouTube, som alene taler varmt om det. Dem skal du i øvrigt være opmærksomme på, men det kommer vi også ind på i denne artikel om investering af kryptovaluta.

Hvad er kryptovaluta?

Krytpvaluta er en form for valuta der alene er digital. Altså online. Det er skabt og bevaret igennem koder og kryptografiske teknikker. Der hvor kryptovaluta ikke er som almindelige valutaer er ved at den ikke er fysisk. Altså ikke fysisk af nogen art, som du ellers kender det med mønter og sedler. Her er kryptovaluta udelukkende elektronisk.

Selve kryptovaluta er opbygget på en teknologi som hedder Blockchain. Blockchain fungerer som en offentlig hovedbog som registrere og verificere/varetager transaktioner. Teknologien gør at transaktioner kan gøres direkte mellem dig og mig uden der er behov for en bank eller anden myndighed.

Kryptografiske metoder anvendes til at kontrollere og sikre oprettelsen af nye kryptovalutaer. På anden vis kender vi det måske lidt fra dengang aktier var fysiske og der skulle udstedes flere (såkaldt aktiesplit).

I 2009 var Bitcoin den første kryptovaluta. Sidenhen er der kommet et utal af flere kryptovalutaer.

Kryptovaluta i fysisk stand

Du vil måske opleve at nogle hævder at kryptovaluta faktisk er fysisk – et sted. Men det passer ikke. Der vil også være nogle der påstår at kryptovaluta er fysisk på en såkaldt “ledger”. En ledger er en form for fysisk regnskabsbog. Egentlig krypteret i USB-form. Som du kender det fra et gammelt USB-stik.

Denne ledger indeholder direkte dokumentation for dine transaktioner af kryptovaluta. Både købt og solgt, hvor en ledger er en del af de meget avancerede Blockchain teknologi.

I konteksten af kryptovalutaer fungerer en blockchain-ledger som en offentlig og delt hovedbog, hvor alle transaktioner, der nogensinde er foretaget med den pågældende kryptovaluta, bliver registreret i form af blokke. Disse blokke er kædet sammen i en kronologisk rækkefølge, og hver blok indeholder en liste over transaktioner samt en unik kode (hash) og en henvisning til den foregående blok. Dette gør det svært for nogen at manipulere med tidligere transaktioner, da ændringer i en blok ville kræve ændringer i alle efterfølgende blokke, hvilket gør systemet meget sikkert og troværdigt.

Ulemper ved investering i kryptovaluta

Investering i kryptovalutaer kan være attraktivt på grund af potentialet for høje gevinster, men der er også betydelige ulemper og risici, som investorer bør være opmærksomme på:

 1. Høj Volatilitet: Kryptovalutaer er kendt for deres ekstreme prisvolatilitet. Prisen kan stige eller falde dramatisk på kort tid, hvilket kan føre til store gevinster eller tab på kort tid.
 2. Mangel på Regulering: Kryptovalutamarkederne er ofte mindre regulerede end traditionelle finansmarkeder. Dette kan føre til manglende beskyttelse for investorer og øget risiko for svindel eller ulovlig aktivitet.
 3. Sikkerhedsrisici: Kryptovalutaer opbevares normalt i digitale tegnebøger eller børser, og disse platforme er blevet mål for hackerangreb og tyverier. Der er risiko for at miste ens investering på grund af sikkerhedsbrud.
 4. Manglende Fundamental Værdi: Mange kryptovalutaer har ingen bagvedliggende aktivværdi eller indtjeningsstruktur. Deres pris er ofte baseret på spekulation og markedssentiment snarere end konkrete økonomiske faktorer.
 5. Manglende Adgang og Usikkerhed: Det kan være komplekst og teknisk udfordrende for nogle investorer at købe, opbevare og administrere kryptovalutaer pålideligt.
 6. Regulatorisk Risiko: Ændringer i lovgivningen og reguleringsmiljøet for kryptovalutaer kan påvirke investeringsmuligheder og markedets stabilitet.
 7. Mangel på Overvågning: Da kryptovalutamarkederne er relativt nye, er der ofte en mangel på historiske data og analyseredskaber, hvilket kan gøre det svært at træffe informerede investeringsbeslutninger.
 8. Markedsmanipulation: På grund af den mindre regulerede karakter af kryptovalutamarkederne kan der være mulighed for markedsmanipulation, hvor enkelte aktører forsøger at påvirke priserne til deres egen fordel.
 9. Skatteforpligtelser: Skattebehandling af kryptovalutaer kan være kompleks og varierer fra land til land. Investorer skal forstå de skattemæssige forpligtelser ved køb, salg og handel med kryptovalutaer.
 10. Tab af Adgang til Tegnebog: Hvis en investor mister adgangen til sin digitale tegnebog (f.eks. glemt adgangskode eller mistet nøgle), kan det medføre permanent tab af adgang til kryptovalutaer og investeringer.

Det er vigtigt at udføre grundig forskning, forstå risikoen og kun investere midler, man har råd til at tabe, når man overvejer at investere i kryptovalutaer.

Fordele ved investering i kryptovaluta

Investering i kryptovalutaer kan tilbyde flere potentielle fordele, der har tiltrukket investorer og opmærksomhed. Det er dog vigtigt at huske på, at der også er betydelige risici. Her er nogle mulige fordele ved investering i kryptovalutaer:

 1. Højt Afkastpotentiale: Kryptovalutaer har historisk set oplevet betydelige prisstigninger over relativt korte tidsperioder, hvilket har tiltrukket investorer på grund af det potentielle for høje gevinster.
 2. Diversificering: Kryptovalutaer kan fungere som en form for diversificering i en investeringsportefølje, da de ikke altid korrelerer med traditionelle aktier og obligationer. Dette kan hjælpe med at reducere porteføljens samlede risiko.
 3. Nem Adgang: Investeringsplatforme og børser gør det relativt let for enkeltpersoner at købe og handle kryptovalutaer uden behov for dyb teknisk viden.
 4. Potentiel Fremtidig Brug: Nogle kryptovalutaer, som f.eks. Ethereum, har smarte kontrakter og blockchain-teknologi, der potentielt kan ændre måden, hvorpå virksomheder og industrier fungerer. Investering i sådanne kryptovalutaer kan afspejle en tro på deres fremtidige anvendelser.
 5. Global Tilgængelighed: Kryptovalutaer kan købes, sælges og bruges på tværs af grænser uden behov for mellemmænd som banker. Dette kan være særligt gavnligt for internationale transaktioner.
 6. Innovation og Nye Muligheder: Kryptovalutaer og blockchain-teknologi åbner døren for nye former for økonomiske tjenester, projekter og ideer, der kan skabe innovation og muligheder for investorer.
 7. Adgang til Nicheinvesteringer: Visse kryptovalutaer repræsenterer specifikke industrier eller anvendelsesområder, såsom decentraliseret finans (DeFi) eller digitale kunstnerværker. Dette giver investorer mulighed for at deltage i specifikke sektorer.
 8. Lavere Transaktionsomkostninger: Nogle kryptovalutaer og blockchain-netværk tillader hurtige og billigere transaktioner sammenlignet med traditionelle finansielle systemer.
 9. Ejerskab og Kontrol: Investorer, der ejer kryptovalutaer, har fuld kontrol over deres digitale aktiver uden behov for tredjeparter som banker eller finansielle institutioner.
 10. Samfundsengagement: For nogle investorer er investering i kryptovalutaer en måde at støtte teknologisk udvikling og decentralisering af økonomiske systemer på.

Det er vigtigt at nævne, at kryptovalutamarkederne stadig er relativt unge og uforudsigelige, og at tidligere resultater ikke nødvendigvis er en indikator for fremtidige resultater. Investerere bør altid udføre grundig forskning, forstå risikoen og være opmærksomme på de potentielle ulemper, før de investerer i kryptovalutaer.

Mere omkring investering generelt?

Så kan du med fordel læse vores artikler som bl.a.: Din guide til Nordnets månedsopsparing eller  Investering for begyndere.

Hvis du har lyst til at høre mere om investering i kryptovaluta kan du eventuelt se denne video:

Du kan også finde et link til den her: Hvad er kryptovaluta | EPISODE 1 | Crypto for begyndere. Det skal siges at vi har intet samarbejde med profilen, indehaver af videoen eller andet. Det er ren og skær til information og inspiration.

Skriv et svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.